Stjerne kylet ud hjemmefra
Astronomer har opdaget, at en tung stjerne er blevet slynget ud fra sit fødested - en tung samling af stjerner.

Den udslyngede stjerne ses midt i dette billede optaget af Hubble (Foto: NASA, ESA, J. Walsh (ST-ECF) og ESO)

Med både jord- og rumbaserede observationer har astronomer afsløret, at en tung stjerne ved navn 30 Dor #016 efter alt at dømme er blevet slynget ud fra den stjernehob, hvor den er blevet født.

Observationerne viser, at stjernen flyver af sted med en hastighed på 400.000 km/t på vej væk fra en tung stjernehob ved navn R136.

Stjernen, der er omkring 90 gange tungere end Solen, er allerede kommet 375 lysår væk fra hoben.

Glødende gasser

R136 og den udslyngede stjerne ligger i Tarantel-tågen, der er et gigantisk område af glødende gasser, som også går under betegnelsen 30 Doradus. Gasserne gløder, fordi de påvirkes af energirigt lys fra varme stjerner.

Tågen befinder sig i en afstand på 170.000 lysår i den Store Magellanske Sky, der er en af de små galakser, der kredser om vores egen galakse, Mælkevejen.

Astronomerne formoder, at stjernen er blevet slynget ud fra hoben pga. tyngdepåvirkningen fra tunge stjerner i R136 - stjerner, der er op mod 100 gange tungere end Solen.

Observationerne af den udslyngede stjerne giver astronomerne mulighed for at lære mere om de forhold, der hersker i stjernehobe som R136.

Lavet i samarbejde med Tycho Brahe Planetarium

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud