Fremover skal man måske til at være meget påpasselig med brugen af det aktive stof methyliodid i sprøjtemidler, viser ny kinesisk forskning. Det gælder særligt for områder, hvor jorden allerede er forurenet af kviksølv.
Methyliodid anvendes til at bekæmpe svampevækst, ukrudt og insekter og som desinfektionsmiddel i jord.
Det viser sig, at methyliodid kan reagere med kviksølv under påvirkningen af vand og sol. Processens slutresultat er det giftige stof methylkviksølv, som kan forvolde alvorlige skader på sundhed og miljø.
Forgiftning med methylkviksølv er kronisk og skader kroppens centralnervesystem og hjernen. Den nye forskning er udkommet i tidsskriftet Nature Communications.
En malplaceret pris for miljørigtighed
I 2008 godkendte United States Environmental Protection Agency brugen af methyliodid i sprøjtemidler, hvilket blev startskuddet til produktionen af en række midler.
I dag er kemikaliet hovedingrediensen i produktet MIDAS, som forhandles i stor stil af firmaet Artsta LifeScience.
Paradoksalt nok modtog Arysta LifeScience i 2009 en stor miljøpris, netop for at bytte det miljøskadelige kemikalie, methylbromid, ud med methyliodid. Det viser sig nu, at dette ikke var en god ide.
I Danmark bruges methyliodid ikke
Drikkevandet i de lande, som bruger kemikaliet, er i stor fare for at blive forgiftigt.
»Vores resultater tyder på, at det er nødvendigt at lave en omfattende risikovurdering af at bruge methyliodid i sprøjtemidler,« skriver den kinesiske professor Yongguang Yin til Videnskab.dk i en mail.
Heldigvis burde vi i Danmark være uden for fare. Ifølge Miljøstyrelsen er der kun lave forekomster af kviksølv i Danmark, og methyliodid bruges så vidt vides ikke i sprøjtemidler her i landet.
»Ifølge middeldatabasen bruges methyliodid ikke i danske sprøjtemidler,« fortæller seniorrådgiver Jens Erik Ørum fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Sektion for Miljø og Naturressourcer, og tilføjer, at det aktive stof ikke er godkendt i noget EU-land som pesticid.
Undersøg selv, hvilke kemikalier, der er tilladt i Danmark, i middeldatabasen.