Sonde vækket af sin dvale
Flere millioner kilometer fra Jorden, vågnede en lille sonde sidste måned af sin lange søvn og genoptog sit arbejde.

Deep Impact-sonden skabte overskrifter, da den i 2006 bombarderede kometen Temple2 med en 300 kilo tung messingplade. Nu skal sonden i aktion igen, når den kommer tæt forbi kometen Hartley 2 (Foto: Ball Aerospace & Technologies Corp.)

Deep Impact-sonden skabte overskrifter, da den i 2006 bombarderede kometen Temple2 med en 300 kilo tung messingplade. Nu skal sonden i aktion igen, når den kommer tæt forbi kometen Hartley 2 (Foto: Ball Aerospace & Technologies Corp.)

Sonden, der er vækket af sin dvale er Deep Impact, som har et møde med en ny komet.

Deep Impact sonden passerede i 2006 tæt forbi komet Temple2, som den bombarderede med en 300 kilo tung messingplade.

Formålet var at skabe et kraternedslag på kometen, som ville bore sig ned i dens overflade, og kaste støv og vand fra dens indre ud i rummet, hvor man ved at observere støvskyen ville kunne se, hvad der gemmer sig i en komets indre.

Nedslaget blev fulgt af stort set alle observatorier på Jorden og i rummet og var en stor succes.

Efter passagen forbi Temple2 gik Deep Impact ind i en ventebane og blev sat i dvale, for at møde en anden komet senere.

Deep Impact har taget dette foto af Hartley 2-kometen. (Foto: NASA/JPL/UM)

Det er komet Hartley2, som Deep Impact skal møde om godt to måneder, når den passerer tæt forbi Jorden.

Så Impact sonden er nu blevet vækket igen, til mødet med den næste komet.

Deep Impact sonden blev derfor taget ud af sin dvaletilstand sidste måned og har brugt nogen tid på system kontroller. Og den har nu taget et billede af sit mål: Komet Hartley2, som den skal passere tæt forbi d. 3 november

Billedet er taget med sondens Medium Resolution Instrument (MRI) med 7 x 60 sekunders eksponeringer, fra en afstand af 60 millioner km. Deep Impact sonden befinder sig i øjeblikket lidt udenfor Jordens bane, og vil i løbet af de næste par uger kalibrere instrumenter og finpudse banen på baggrund af dens billeder.

Den vil holde kontinuerligt øje med kometen de næste 79 dage (ca. 2½ måned), indtil et stykke tid efter passagen den d. 3. november, hvor Deep Impact passerer Hartley2 i en afstand af kun 700 kilometer.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker