Solformørkelse er unik hver gang
I dag finder en total solformørkelse sted på Mangaia. En dansk amatør-astronom glæder sig især til at se solens korona, som nu nærmer sig højdepunktet i sin cyklus.

Janaki Lund Pedersen har en passion for solformørkelser. (Foto: Janaki Lund Jensen)

Janaki Lund Pedersen har en passion for solformørkelser. (Foto: Janaki Lund Jensen)

 

Solformørkelser er for amatør-astronom Janaki Lund Jensen den smukkeste naturoplevelse, man kan forestille sig.

Hun arbejder til daglig i Niels Bohr Institutets administration. Men i dag er hun til stede på Mangaia, når en total solformørkelse på rammer øen, som er en del af Cook-øerne. Formørkelsen varer 3 minutter og 19 sekunder. Passionen for at opleve dette særlige fænomen har siden 1995 drevet Janaki Lund Jensen til at rejse Jorden rundt fra Borneo til Bulgarien. I alt 12 rejsedestinationer er det blevet til, og hun har ikke tænkt sig at lægge interessen fra sig foreløbigt.

Oplevelsen af en solformørkelse varierer nemlig fra gang til gang.

»Det er aldrig nogensinde det samme. Hver solformørkelse er forskellig. Det er altid fascinerende at opleve koronaen, som er solens yderste atmosfære, og at observere, hvor mange solpletter der er,« siger astronomi-entusiasten.

Koronaen nærmer sig højdepunktet i cyklusen

Fakta

 

VIDSTE DU

Solpletter er steder på Solens overflade, hvor temperaturen er koldere end andre steder på Solens overflade.

 

Kilde: Janaki Lund Pedersen

 

Koronaens udseende følger Solens aktivitet, og den ser derfor aldrig helt ens ud. Antallet af solpletter i en solpletcyklus er på ca. 11 år, og når der er mange solpletter, er Solens korona større, end når der er få eller ingen solpletter.

I år 2012 vil denne cyklus have nået sit højdepunkt, og derfor forventer Janaki Lund Jensen at se en ret kraftig korona i år på Mangaia, og det glæder hun sig til.

Oplevelsen af en solformørkelse varierer fra sted til sted

Ud over en fantastisk naturoplevelse giver interessen for solformørkelser Janaki Lund Jensen en god undskyldning for at se mange dele af verden.

Hun har blandt andet været i Zambia og Kina. Og rejserne er lette at planlægge, da man ved, hvor og hvornår solformørkelsen finder sted mange år ud i fremtiden.

Fakta

 

KOMMENDE SOLFORMØRKELSER

  • 13. november 2012 Australien
  • 3. november 2013 Centralafrika
  • 20. marts 2015 Færøerne og Svalbard

Kilde: Janaki Lund Pedersen

 

Stemningen ved en solformørkelse varierer også alt efter, hvilken kultur man befinder sig, og hvor solformørkelsen geografisk set finder sted.

»Når man ser en solformørkelse tæt på ækvator, er det mere lyst end længere nordpå, hvor solformørkelsen får det til at blive helt mørkt,« mener Janaki Lund Jensen.

Interessen fylder tankerne

Hun synes også, det er sjovt at formidle sin viden til sine medrejsende. Deres reaktion på den første oplevelse af en solformørkelse er dog vidt forskellig.

»Nogle vil bare sige, at nu har de set det, og det var en fantastisk oplevelse, men lader det være ved det. Andre bliver grebet af det og begynder at interessere sig for at vide mere. Men man ser sjældent, at folk går så meget op i det som mig. Jeg tænker hele tiden på solformørkelser,« siger Janaki Lund Jensen.

Fakta

 

Ringformede og totale solformørkelser

 

Solen er 400 gange større end Månen, men den er også 400 gange længere væk fra Jorden end Månen. Derfor kan Månen dække for solskiven, så størrelserne mellem dem ser ens ud.

Månens bane omkring Jorden er elipseformet. Det betyder, at den nogle gange er den tættere på Jorden og andre gange længere fra Jorden. Når den er tættest på Jorden, kan den dække hele solskiven.

Det kan den ikke, når den er længere væk og det betyder, at man så vil kunne opleve en ringformet solformørkelse.

Kilde: Janaki Lund Jensen

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.