Solens 'ildring' set i røntgen
Rumsonden Hinode har for kun anden gang nogensinde taget billeder af en solformørkelse. Da formørkelsen toppede, dannede den en fascinerende 'ildring', som du kan se i billeder og video her.

Da solformørkelsen toppede, dannede den en 'ild-ring', hvilket skyldes, at Månen ikke dækker fuldstændig for Solen.

Da solformørkelsen toppede, dannede den en 'ild-ring', hvilket skyldes, at Månen ikke dækker fuldstændig for Solen.

For nylig fik en række lande et flot syn at se, da der var en delvis solformørkelse over Nordamerika.

Det bedste sted at observere solformørkelsen var dog tæt på Nordpolen, et sted hvor der normalt er meget befolkningstyndt.

Dog var rumsonden Hinode flere hundrede kilometer over Jordens overflade - på det rigtige sted til at kunne se solformørkelsen.

Da solformørkelsen toppede, dannede den en 'ild-ring', hvilket skyldes, at Månen ikke dækker fuldstændig for Solen.

Hinodes anden solformørkelse nogensinde

For at få en total solformørkelse skal Månen, udover at være det rigtige sted på himlen, også være i den rigtige afstand til Jorden.

Månens afstand til Jorden varierer med 42.592 kilometer fra den mindste til den største afstand til Jorden.

Dette er blot den anden solformørkelse, som Hinode observerer, efter den blev opsendt i 2006, og Hinode ser ikke Solen, som vi mennesker gør.

Om bord på rumsonden er der en række instrumenter, der kan observere forskellige egenskaber ved Solen, og ved solformørkelsen blev særligt XRT-instrumentet brugt.

Vi forstår stadig ikke Solens korona ret godt

XRT kan se den røntgenstråling, som bliver udsendt fra Solens yderste lag kaldet koronaen, og dette meget varme og tynde lag, der er en del af Solens atmosfære, kan være meget svært at observere.

Solens korona er stadig omgivet af mystik, for Solens atmosfære er millioner af grader varm, mens dens overflade blot er omkring 5500 grader varm.

I dag forstår vi ikke, hvilke mekanismer det er, der opvarmer atmosfæren til disse ekstreme temperaturer.

Med Hinodes XRT blev der taget nogle meget flotte billeder af Solens korona, og de er samtidig blevet lavet til en film, som du kan se her:

Video: Hinode

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker