Solen er ikke skræddersyet til liv
Ny forskning viser, at Solen er kedelig - den adskiller sig ikke væsentligt fra andre stjerner i dens omegn. Det støtter teorien om, at livet findes overalt i universet.

Alt liv på Jorden er afhængig af lyset fra Solen. Men ny forskning viser, at Solen ikke adskiller sig synderligt fra andre stjerner. Det betyder, at livet i princippet kan findes alle steder. (Foto:NASA)

Alt liv på Jorden er afhængig af lyset fra Solen. Men ny forskning viser, at Solen ikke adskiller sig synderligt fra andre stjerner. Det betyder, at livet i princippet kan findes alle steder. (Foto:NASA)

Uden Solen ville der ikke været noget liv på Jorden. Men når det kommer til stykket - er Solen så noget særligt i forhold til andre stjerner?

Svaret er nej ifølge en ny undersøgelse, som er gennemført af astrobiolog Charles Lineweaver og hans kolleger fra Australian National University (ANU) i Canberra.

Forskerne har studeret i alt 11 af de parametre, som definerer en stjerne, som eksempelvis dens alder, metalindhold, rotationshastighed og afstand til Mælkevejens centrum - herefter har de sammenlignet målingerne for Solen med de tilsvarende værdier for andre stjerner i Solens omegn af Mælkevejen. Og undersøgelsen viser, at Solen er en ganske almindelig og ret kedelig stjerne.

Det tyder på, at livet ikke kun findes i vores Solsystem men at det formentlig findes på kloder, der kredser om mange andre stjerner i Mælkevejen tæt på vores solsystem. Forskerne beskriver selv deres resultater i en artikel, som er blevet offentliggjort i Astrophysical Journal den 19. maj. I artiklens abstract står der:

»Vores resultater viser, at en stjerne ikke behøver at opfylde bestemte krav for at den kan være omkredset af en planet med liv.«

I modstrid med tidligere undersøgelser Umidelbart kan det lyde som om konklusionen er i modstrid med tidligere undersøgelser, der har vist, at Solen adskiller sig fra andre stjerner i dens omegn på to afgørende punkter: de gamle undersøgelser viser, at Solen dels er tungere end 95 procent af alle andre stjerner i og også har en betydeligt mere cirkulær bane rundt om Mælkevejens centrum end 93 procent af de andre stjerner.

Lineweaver og hans kolleger bekræfter at Solen er en afviger på de områder - men de afviser, at man kan bruge det til at konkludere at Solen generelt er noget særligt. Hvis man vil sammenligne Solen med andre stjerner, er det helt afgørende at man kigger på alle parametre på én gang, pointerer de.

Alle stjerner har en beboelig zone. Zonen er defineret ud fra hvor tung stjernen er. Jo tungere stjerne, des længere væk fra stjernen ligger den beboelige zone. (Illustration: ESA)

I artiklen bruger forskerne meget tid på at diskutere Solens indhold af tungere grundstoffer som ilt og kulstof. For hvis disse grundstoffer ikke er til stede, kan livet overhovedet ikke opstå. Så indeholder Solen større mængder af grundstoffer, der er tungere end helium, kunne det forklare, hvorfor Solen er omkredset af en planet med liv.

Ikke større mængder grundstoffer Tidligere undersøgelser har faktisk vist, at Solen indeholder større mængder af tungere grundstoffer end stjernerne i dens nabolag - men resultatet afhænger tilsyneladende af hvor stor en omegn man kigger på.

Nøjes man med at kigge på stjerner inden for den lille radius af Solen, som Lineweaver og hans kolleger har været optaget af, så indeholder Solen ikke større mængder af tungere grundstoffer end andre stjerner.

Livet kan være overalt Det får forskerne til at konkludere, at en stjerne ikke behøver at have særlige egenskaber for at huse liv. Livet kan i princippet opstå på en planet, der kredser om en vilkårlig stjerne, så længe det sker inden for den såkaldte beboelige zone, hvor temperaturen hverken er for høj eller for lav. De nye undersøgelser kan hjælpe astronomerne i jagten på liv i andre områder af Universet.

Astrofysiker Hans Kjeldsen fra Århus Universitet, der har Solen som et af de primære forskningsområder, er enig i, at Solen ikke er noget særligt:

»Solen er ud fra det vi ved om stjernerne, en gansk almindelig. Som du selv nævner har det været diskuteret, om Solen indeholder lidt flere tungere grundstoffer (tungere end Helium) end stjerner af Solens type generelt gør og jeg mener, at det umiddelbart ser sådan ud. Dette vil naturligvis have en vis betydning for dannelsen af liv, da livet forudsætter tilstedeværelsen af bl.a. ilt og kulstof,« siger han til videnskab.dk.

Solen i forhold til andre stjerner

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker