SOHO-teleskopet ser mærkelig komet
En mærkværdig komet er blevet set af LASCO-instrumentet på SOHO-solteleskopet.

De fleste af de kometer, der ses af SOHO tilhører Kreutz-familien, der er fragmenter af en større komet, der er blevet splittet ad til en masse mindre stykker.

De fleste af de kometer, der ses af SOHO tilhører Kreutz-familien, der er fragmenter af en større komet, der er blevet splittet ad til en masse mindre stykker.

SOHO (SOlar and Heliospheric Observatory) og andre solteleskoper observerer ofte kometer, der kommer i nærkontakt med Solen. Derfor var det ikke usædvanligt, da forskere så en komet i koronagraf-billederne (En koronagraf observerer det lys, der skinner ud fra Solen, ved at skabe en kunstig solformørkelse.)

Til gengæld var det en temmelig mystisk komet, de fik øje på: Kometen SOHO-2875 bevæger sig usædvanligt hurtigt og er meget klar.

SOHO-2875 er ikke en gennemsnitligt komet

SOHO-2875 er i det hele taget ikke en gennemsnitlig komet, da den ikke ser ud til at tilhøre nogen familie af kometer. 

De fleste af de kometer, der ses af SOHO tilhører Kreutz-familien, der er fragmenter af en større komet, der er blevet splittet ad til en masse mindre stykker. De har deres navn fra den tyske astronom Heinrich Kreutz. Men det er altså ikke tilfældet for den 'nye' komet.

En film af kometens passage forbi Solen kan ses herunder.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk