Snedige insekter spiser gift i selvforsvar
Nogle insekter gemmer sig ikke for rovdyr. De iklæder sig hellere en karnevalsdragt og hægter sig fast på giftige planter.

Blodpletlarven kan uden problemer gnaske den giftige plante Brandbæger i sig, fordi den omdanner de farlige kemikalier i planten til en - for larven - ufarlig form. (Foto: Dietrich Ober)

Blodpletlarven kan uden problemer gnaske den giftige plante Brandbæger i sig, fordi den omdanner de farlige kemikalier i planten til en - for larven - ufarlig form. (Foto: Dietrich Ober)

Som larve lever sommefuglearten Blodplet (Tyria jacobaeae) det vilde liv.

I stedet for at trække i camouflagetøj og gemme sig blandt bladene, lyser larven op som en guirlande i gult og sort, svajende i toppen af en blomst.

Resultatet er, at der ikke er en eneste, der er interesseret i at spise den.

Udover at den smager forfærdeligt, er blotpletsommerfuglelarven nemlig fuld af farlige kemikalier. Dem har den samlet ind fra sin yndlingsmad: Brandbæger – en sød, men giftig blomsterplante, som er almindelig i store dele af Europa.

Nu melder tyske og amerikanske forskere, at den afrikanske græshoppe Zonocerus variegatus udfører det samme trick på næsten samme måde.

»Det mest spændende aspekt ved vores fund er, at evolutionen har udviklet en så kompliceret mekanisme to gange i to meget forskellige arter,« siger den ledende forsker bag studiet, Dietrich Ober, i en pressemeddelelse fra Christian-Albrechts-Universität i Kiel.

Udvikler enzym som modgift

Forskere har opdaget, at græshoppen Zonocerus variegatus bruger samme metode som Blodpletlarven. Dét er opsigtsvækkende, fordi evolutionen sjældent udvikler en så kompliceret mekanisme to gange i to meget forskellige arter. (Foto: Dietrich Ober)

Både i larvens og græshoppens tilfælde er der tale om farlige kemikalier ved navn 'pyrrolizidin-alkaloider'. Det er en type af stoffer, som nogle planter producerer for at beskytte sig mod alskens kryb og kvæg, der har grønt på menuen.

Kemikaliet i sig selv er harmløst, men inde i fordøjelsessystemerne forvandler det sig til gift. Flere steder er pyrrolizidin-alkaloider faktisk et problem i landbruget, fordi de forgifter husdyrene.

Blodpletlarven og græshoppen har imidlertid løst dette problem. På hver sin måde har de udviklet to næsten ens enzymer, som ændrer pyrrolizidin-alkaloider tilbage til den ufarlige form.

Dermed kan insekterne uden risiko proppe deres kroppe med giftstoffer. Samtidig har de begge meget synlige farvemønstre, som advarer nærgående rovdyr om, at de egentlig står overfor et vandrende giftbæger.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk