Slowmotion-video: Se et lyn blive født
Det er lykkedes forskere at optage den fascinerende begyndelse på et lyn. Slowmotion-optagelserne viser, hvordan grenene fra lynene breder sig ud og udsender en ildkugle af elektrisk energi.

Du har sikkert set masser af lyn i dit liv, men har du nogensinde set, hvordan det starter?

To forskere ved Polytechnic University of Catalunya i Barcelona i Spanien tog et højhastighedskamera med ud i et drabeligt tordenvejr i det nordøstlige Spanien. Mens de stod og filmede i uvejret, var de så heldige at fange et lyn, som var helt fri af skyerne.

Deres optagelser er nu blevet offentliggjort i Natures tidsskrift Scientific Reports.

Du kan også se dem i videoen øverst i denne artikel.

Sådan opfører lynet sig

Klippet øverst i artiklen er 32 sekunder langt, men i virkeligheden udspiller dramaet sig over blot 25 millisekunder. Takket være slow motion-effekten kan vi følge præcis, hvordan lynet bliver skabt.

Efter omkring et sekund på videoen (0,09 millisekunder) viser der sig en sti af ioniseret luft i billedet. Den kaldes også en leder. Efterhånden, som den breder sig ud, kommer den i kontakt med den ladede kanal øverst til venstre. Det sker efter cirka 7 sekunder (6,1 millisekunder).

På det her tidspunkt bryder den elektriske modstand ned og et glimt af elektrisk energi udfolder sig mellem de to kanaler - en lynildkugle.

Mens vi kan sidde og nyde disse fine billeder, må vi også huske at bede dig om at blive indendørs i stedet for at forsøge at tage billeder ved næste tordenvejr - det kan nemlig være meget farligt.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk