Skorpioner yngler i Danmark
Verdens nordligste bestand af frie skorpioner er netop blevet opdaget i et hjem i Randers. Gulvvarme har holdt krybene i live i 17 år.

Alle danskere med gulvvarme derhjemme kan gøre klogt i at tjekke stuens sprækker for skorpioner. Det viser sig nemlig, at de eksotiske kryb åbenbart kan overleve i danske hjem, hvis bare der er fut under gulvet.

Siden 1996 år har lune gulve holdt liv i en bestand af skorpioner hos Videnskab.dk’s læser Lene Hein fra Randers. Dog gik det først op for hende, hvad det faktisk var for nogle dyr, for et par dage siden. Da lykkedes det hende nemlig endelig – efter en voldsom kamp – at fange et af de hurtige kryb, som hun har sendt redaktionen fotografier af.

Billederne af det 4-5 centimeter lange jagttrofæ har vi vist til skorpionforsker, lektor Thomas Pape fra Statens Naturhistoriske Museum.

»Det er ualmindeligt! Skorpioner kan blive ret gamle. Men en skorpion bør ikke kunne overleve 17 år her i landet. Her er koldt, gulvvarme eller ej. Forklaringen må være, at de yngler – og det gør dem til verdens nordligste forekomst af skorpioner,« siger Thomas Pape.

Skorpionerne bor i badeværelset, stuen og entreen

Lige siden Lene Hein for 17 år siden flyttede ind i sit hus, har hun ind imellem fået et glimt af mystiske dyr i familiens badeværelse, entre og stue. Men hun har ikke kunnet tro på, at der rent faktisk var tale om rigtige skorpioner.

»De er kun fremme, når der er mørkt, og de bevæger sig kun rundt på gulvene. Tænder vi lyset, flygter de væk under panelerne med det samme. De er meget sky. Og så ser de frygtindgydende ud med deres klosakse og truende brod,« skriver vores læser Lene Hein.

Først for et par dage siden lykkedes det hende endelig at fange et af dyrene under et glas. På den måde opdagede hun, at de logerende rent faktisk var skorpioner.

»Den er nu død, og den ene klo blev nappet af under jagten. Den forsøgte at komme ind under panelerne, så jeg trykkede til, og der lød en ækel knase-lyd, da den ene kloarm blev klippet af... Adr!,« skriver Lene Hein.

Mystik om skorpionernes art

Skorpionforsker Thomas Pape har problemer med at fastslå, præcis hvilken art den randrusianske skorpion-bestand består af. Ud fra Lene Heins fotografier kan han ikke afgøre, om der er tale om arten:

  • Euscorpius italicus, der lever i Italien, Grækenland, Tyrkiet og helt oppe i det nordøstlige Frankrig.

For få dage siden troede man, at skorpion-arten <i>Euscorpius flavicaudis&lt;/i&gt;' nordligste levesteder er Sydfrankrig og Sydengland. Men nu kan det vise sig, at det er den art, der lever endnu mere nordligt - nemlig her i Danmark. (Foto: Siga)

Eller

  • Euscorpius flavicaudis, der lever i Nordvestafrika, Sydfrankrig og Sydengland.

»De to arter ligner hinanden meget, og ingen af dem er farlige for mennesker. Bliver man stukket af deres brod, svarer det nogenlunde til et hvepsestik. Det er samtidig de to skorpioner, der forekommer nordligst i Europa,« fortæller Thomas Pape.

Skorpioner elsker badebukser

I de seneste år har nye edderkoppe-arter krydset den dansk-tyske grænse og slået sig ned i vores land. Men intet tyder på, at skorpionkolonien på samme måde selv er emigreret til Randers.

»De er ikke kommet vandrende på deres flade fødder – de er blevet bragt til huse. Faktisk er det meget let at få en skorpion med sig i bilen eller kufferten, når man tager hjem fra ferien sydpå.«

»Det kan også være, at nogen har haft en tørret blomsterdekoration, en flot olivengren eller et par fugtige badebukser med hjem – skorpioner elsker at krybe ind i fugtigt stof,« siger Thomas Pape.

Gravid skorpion har født unge-mylder

Man kunne forestille sig, at skorpionbestanden er opstået, fordi husets tidligere ejere ved et uheld fik både en han- og en hun-skorpion med sig hjem fra ferie. Men den teori tror skorpionforskeren ikke på.

»Det er nok mere sandsynligt, at de har haft en gravid skorpion med i baggagen. Skorpionhunner går nemlig rundt med fostrene i kroppen og føder levende unger.«

»Hvis en gravid hun bliver slæbt ind et sted og føder mellem 25 og 50 unger, så har man huset fuldt. Både af hanner og hunner, som så kan parre sig. Selvom der er risiko for indavl, kan en bestand sagtens basere sig på et enkelt kuld,« siger Thomas Pape.

Forsker: Det vil være synd at dræbe dem

Lene Hein skriver i sit brev, at hun ikke ved, hvordan hun skal komme af med de skræmmende dyr. Thomas Pape kan godt se, at det kan være en foruroligende tanke, at der gemmer sig skorpioner i badeværelset. Men han kaster sig alligevel ud i et forsvar for den danske skorpionbestand.

Jeg ville gerne have sådan nogle derhjemme.

Skorpionforsker Thomas Pape

»Jeg synes det er synd, hvis vi skal af med dem. Vi har her verdens nordligste forekomst af skorpioner uden for zoologiske haver. Jeg ville gerne have sådan nogle derhjemme.«

»Jeg synes i virkeligheden vi skal glæde os over, at vi er en del af en så spændende natur. Og så skal vi huske på, at de også er nyttige for beboerne. Når de her skorpioner faktisk har levet i huset i 17 år, så er det fordi de kan finde mad.«

»De er rovdyr, som holder huset fri for bænkebidere, edderkopper og sølvkræ. De forstyrrer ikke nogen, de er ikke farlige, og de sviner ikke som edderkopper, der laver net,« siger Thomas Pape.

Skorpionen Euscorpius italicus er et nyttigt husdyr. Den kan udrydde uønskede insekter i hjemmet - og den sviner ikke på nogen måde. Her går skorpionens hidsige jagt-instinkt ud over en sagesløs melorm.

3 råd til at komme af med skorpioner

Skorpionmanden kan dog godt forstå, hvis Lene Hein ikke har lyst til at dele hus med de opsigtsvækkende kryb – særligt hvis der kommer små børn i huset. Så han giver en række råd til, hvordan man kan komme af med kræene:

  1. Skorpioner lever kun varme steder, og dør hvis de bliver udsat for frost. Derfor kan Lene Hein muligvis komme af med dyrene, hvis hun i en periode med frostvejr slukker for al varme i de dele af huset, hvor der bor skorpioner. Forinden er det vigtigt, at hun får tømt alle vandrør i de berørte dele, så de ikke sprænger.
     
  2. Det er også muligt at lave en meget enkel skorpion-fælde. Skorpioner holder nemlig af at gemme sig i fugtigt stof, hvor der både er mørkt og mulighed for at slukke tørsten. Så Lene Hein kan lægge fugtige – ikke våde – stykker sækkelærred ud på gulvet om natten. Om morgenen kan hun tage stoffet med sig udenfor og ryste det. Sandsynligvis vil der gemme sig skorpioner i det, og sådan kan hun få dem ud af huset en efter en.
     
  3. En tredje mulighed er at sprøjte med insektgift i huset. Men det fraråder Thomas Pape, da den slags er noget af en kemi-bombe.

Skorpion skal gemmes for eftertiden

Lene Hein bliver overrasket, da Videnskab.dk kan fortælle hende, at hun lægger hus til en verdensrekord. Og efter Thomas Papes opfordring beslutter hun sig til at tolerere de eksotiske dyr.

»Jeg kan godt leve med dem, for de er meget sky – og de har jo faktisk været her i de 17 år, jeg har ejet huset. De gør os ikke noget. Jeg blev bare en anelse betænkelig, da jeg fandt ud af, at det rent faktisk ikke bare lignede skorpioner, men var skorpioner.«

»Samtidig er de en rigtig god motivation for ungerne til ikke at have deres tøj liggende og flyde på det varme badeværelsesgulv om natten. Så det er ikke så skidt, at det ikke er godt for noget,« konstaterer Lene Hein.

Eftersom skorpionerne i Randers er verdens nordligste kendte bestand, har Thomas Pape og Lene Hein nu aftalt, at Lene skal fange et eksemplar til samlingerne på Statens Naturhistoriske Museum. Så kan forskerne også fastslå præcis, hvad der er for en art, der er tale om.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud