Skandinavien var varm nok til neandertalere
Nye klimaberegninger viser, at det sydlige Skandinavien har været varm nok til, at neandertalere har kunnet bosætte sig her. Det betyder dog ikke, at de har været her. Eller at de ikke har.

Har der eller har der ikke været neandertalere i Danmark? Hvis ikke, skyldes det i hvert fald ikke vejret (Foto: Shutterstock)

Har der eller har der ikke været neandertalere i Danmark? Hvis ikke, skyldes det i hvert fald ikke vejret (Foto: Shutterstock)

Har der eller har der ikke boet neandertalere i, hvad der i dag er Danmark?

Et spørgsmål, der i årevis optaget videnskabsfolk, og masser af teorier florerer om, hvorfor eller hvorfor de ikke kunne have været her.

Et af argumenterne fra skeptikernes side har været, at Skandinavien simpelthen var for koldt til, at neandertalerne kunne have haft bosættelser her.

Men ny dansk forskning viser, at det kolde vejr i hvert fald ikke har været en undskyldning for, at neandertalerne holdt sig væk.

Trine Kellberg Nielsen, der er ph.d.-studerende i forhistorisk arkæologi på Aarhus Universitet, har brugt klimamodeller til at beregne klimaet, hvor neandertalere har boet, og hvor de også kan have boet.

Resultatet er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Quaternary International, hvor teorierne for og imod, at neandertalere kan have boet nord for den 55. breddegrad, diskuteres.

Neandertalere kan sagtens have boet her

På 55° nordlig bredde ligger blandt andet Bornholm, Quebec og Novosibirsk. (Foto: planetpixelemporium.com)

»Det nye er, at vi har brugt avancerede udbredelsesmodeller, som kan bruges til at se historisk udbredelse af dyre- og plantearter til at beregne, hvor neandertalere kan have bosat sig. Ud fra kendte lokaliteter, hvor der er fundet spor efter neandertalere, er det muligt ud fra modellen at beregne, hvilke forhold de levede under,« fortæller Trine Kellberg Nielsen.

Forfatterne bag artiklen har specifikt kigget på en periode for cirka 120.000 år siden.

»Vi kan se ud fra de steder, hvor de har boet, at de ud fra et klimamæssigt synspunkt sagtens kan have boet i det sydlige Skandinavien i en mellemistid. Der er ingen klimamæssig grænse i det sydlige Jylland,« fastslår Trine Kellberg Nielsen.

Hun nævner straks selv, at der så kan have været andre fysiske grænser, der gjorde det umuligt for neandertalere at vandre ind i Norden.

»I en mellemistid, hvor temperaturen har været højere, har vandstanden også været det. Og der er stærke antydninger af, at Østersøen og Nordsøen har været forbundet af vand hen over det sydligste Jylland. Så der kan have været et hav, som neandertalerne ikke har kunnet krydse,« siger Trine Kellberg.

Neandertalerne var fleksible og tilpasningsdygtige

Der er aldrig fundet rester, der dokumenterer, at der har været neandertalere i Skandinavien, men det betyder ikke, at de ikke har været her, siger Trine Kellberg.

»Det bringer liv i debatten om, hvorvidt der har været neandertalere i Danmark.«

Ole Bennike, seniorforsker på GEUS

»Der har boet neandertalere i varmere perioder under istider i Nordtyskland. Der er også nogle lokaliteter i Slesvig-Holsten syd for den danske grænse, hvor der er nogle mulige fund, som teknisk set kunne stamme fra neandertalere,« siger Trine Kellberg Nielsen.

»Neandertalernes udbredelse er meget langvarig. Bredt set kan man sige, at de overlevede 200.000 til 300.000 år, og man bliver nødt til at sige, at der var stor forskel på de perioder. Det arkæologiske materiale, vi har, viser at de var enormt fleksible og tilpasningsdygtige. Vi finder dem i mange slags omgivelser,« mener Trine Kellberg Nielsen.

»Man kan ikke afvise, at der har været neandertalere i Danmark. Jeg siger hverken, at de har været der eller ikke været der, kun at det ikke kan udelukkes og slet ikke på grund af klimaet. Jeg vil gerne diskutere, om argumenterne for og imod er grundigt nok underbyggede,« siger Trine Kellberg Nielsen.

Liv i debatten om neandertalere

Ole Bennike er seniorforsker i Afdeling for Maringeologi under De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), og han synes, at Trine Kellbergs brug af udbredelsesmodeller er spændende.

Han fortæller, at der er flere tegn på, at klimaet ikke var synderligt barskere i Danmark end de steder, hvor der er fundet spor efter neandertalere i den seneste mellemistid.

»Det bringer liv i debatten om, hvorvidt der har været neandertalere i Danmark. Klimamæssigt er der ikke noget til hinder for det. Selvfølgelig var der en anelse varmere syd på, men det var ikke meget. Der var varmere i Danmark end i dag. Det ved vi, fordi der er gjort fund af varmekrævende arter, herunder visse arter muslinger og snegle, som i dag kun lever syd for Danmark,« siger Ole Bennike.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk