Sjælden måneformørkelse filmet
En amatørastronom filmede i søndags en sjælden formørkelse, hvor jupitermånen Io gled ind foran sin store månemakker Ganymede. Se filmen her.

 

I søndags lykkedes det for Christopher Go fra Cebu på Filippinerne at fange en sjælden begivenhed på himlen.

Med en stor stjernekikkert og et digitalt videokamera registrerede Go hvordan jupitermånen Io gled hen foran Jupiters (og Solsystemets) største måne, Ganymede. Animationen her viser Io's bevægelse fra kl. 18:38 til kl. 19:39 dansk tid. En sådan formørkelse, hvor en måne dækker for en anden, kaldes for en okkultation. Det henviser dog på ingen måde til, at der er tale om en mystisk eller overnaturlig hændelse. 'Okkult' kan nemlig også betyde tilsløret og ved en okkultation som i søndags, var det netop Io, der 'tilslørerede' Ganymede. Okkultationen kunne ses fra Jorden, fordi vores planet for tiden passerer gennem det baneplan, som Jupiters måner kredser i. Fra april og frem til december i år vil der derfor være mulighed for at fange sådanne jupitermåne-okkultationer. Jorden krydser gennem jupitermånernes baneplan med ca. seks års mellemrum. Hvis du har adgang til en udsigtskikkert eller en lille stjernekikkert kan du for tiden selv se Jupiter og dens fire største måner (Io, Europa, Ganymede og Callisto) på himlen. Midt på natten ses Jupiter som en meget klar stjerne over horisonten i sydlig retning.

Lavet i samarbejde med Tycho Brahe Planetarium

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.