Sjælden chance: Se og snus til lig-blomsten
Den gigantiske, sjældne og forunderlige lig-blomst er lige på nippet til at springe i blomst i Botanisk Have i København. Alle er velkomne.

Lig-blomsten er en af planteverdendes mest opsigtvækkende vækster. Ikke alene blomstrer den ekstremt sjældent. Det stinker også, når den folder sig ud. (Foto: Rasmus N. Kloster)

Der er gode nyheder for planteinteresserede og folk, der godt kan lide stanken af råddent kød.

Den forunderlige plante Amorphophallus titanum – også kendt som ’lig-blomst’ – vil inden for de næste dage blomstre i Botanisk Haves Palmehus i København.

Den op til tre meter høje blomst er berømt for at blomstre ekstremt sjældent – og kun i ganske kort tid. Til gengæld giver den tilskuerne noget for pengene. Planten folder sig ud i en fantastisk facon, og udsender en stank af grundigt døde dyr.

Væksthusgartner Rasmus N. Kloster fra Botanisk Have er meget stolt af sit lille barn.

Væksthusgartner Rasmus N. Kloster er meget stolt sin lig-blomst. Det er nemlig en bedrift at få den til at blomstre.

»Jeg fik planten kort tid efter, at jeg begyndte at arbejde i Botanisk Have tilbage i 2003 og har siden plejet den med stor opmærksomhed. Det er en stor overraskelse for mig, at den allerede nu vil blomstre – som væksthusgartner svarer det nærmest til at få en Oscar,« siger Rasmus N. Kloster i en pressemeddelelse.

Lig-blomst er meget svær at dyrke

Amorphophallus titanum er svær at dyrke, fordi den kræver en meget præcis vanding samt omgivelser, hvor der er højt til loftet, høj temperatur og høj luftfugtighed.

En gartner kan gå og nusse om planten i mange år, før den blomstrer, og blomstringen varer højest et par dage.

Kom forbi og se krabaten!

I udlandet har lignende blomstringer tiltrukket stor opmærksomhed og mange besøgende.

Fakta

’Amorphophallus titanum' vokser oprindeligt i regnskovene på Sumatra i Indonesien.

Den blev opdaget i 1878 af den italienske botaniker og opdagelsesrejsende Dr. Odoardo Beccari.

Blomstens kraftige lugt skal lokke bestøvende insekter til, og hvis bestøvningen lykkes, bliver blomsterstanden besat med kirsebærstore, orangerøde bær.

Videnskab.dk’s læsere er da også meget velkomne til at snuse omkring i Botanisk Have under plantens blomstring. 

Den kan ses i Botanisk Haves Palmehus (hus 1, Mangrove-/vandplante-huset), hvor der er gratis adgang.

Palmehuset (hus 1-5) holder ekstraordinært længe åbent fra kl. 10-18 i perioden fra den 18. juni til den 27. juni.

Blomstringen varer kun et par dage og forventes at ske sidst på ugen, men planten vil i dagene før og efter gennemgå en meget fascinerende proces, der også er værd at følge.

 

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud