Sidste udkald for Phoenix
I disse dage lytter NASA for sidste gang efter livstegn fra marssonden Phoenix Mars Lander, men chancen for succes er forsvindende.

Mars Odyssey lytter efter livstegn fra Phoenix-sonden. (Illustration: NASA/JPL)

I denne uge vil NASA-sonden Mars Odyssey for fjerde og sidste gang lytte efter signaler fra Phoenix Mars Lander.

Det er sidste udkald for Phoenix, fordi den ikke har givet lyd fra sig så længe, at Phoenix-sonden formodes at være frosset ihjel under sit besøg på Mars.

Phoenix gik i vinterhi

Phoenix landede på den røde planet d. 26. maj 2008 og gennemførte i mere end fem måneder detaljerede undersøgelser af sit landingssted tæt ved Mars' nordpol.

Missionen sluttede d. 2. november 2008, hvor vintermørket sænkede sig over de nordlige polaregne, så Phoenix ikke længere kunne producere nok strøm med sine solpaneler.

I de seneste måneder er lyset langsomt vendt tilbage til Phoenix' landingssted og i torsdags, d. 13. maj, var det sommersolhverv på Mars' nordlige halvkugle.

Spinkelt håb om livstegn

Forskerne bag missionen har haft et spinkelt håb om, at sollyset ville vække Phoenix-sonden til live igen, så den måske kunne fortsætte arbejdet med at indsamle vejrdata.

Siden januar har Mars Odyssey derfor tre gange lyttet efter livstegn fra sonden, men uden held.

Det er derfor meget usandsynligt, at Phoenix har overlevet vinteren med meget lave temperaturer og rimfrost.

Det sidste lytteforsøg, der kører i denne uge, er derfor mest for at fjerne enhver tvivl om, at sonden er død.

Hvis ikke Phoenix virker nu under optimale forhold - sommersolhverv med maksimal solindstråling - så er det definitivt slut for sonden.

Lavet i samarbejde med Tycho Brahe Planetarium

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud