Selvlysende sten på museum i USA
Sten med selvlysende mineraler bliver brudt i en nordamerikansk mine. Oplev i videoen, hvordan en sten kan lyse i alle regnbuens farver.

Har du besøgt ’Verdens hovedstad for selvlysende mineraler’? Hvis ikke, kan din næste rejse passende gå til byen Franklin i staten New Jersey, USA.

Dér findes en mine, hvor de lokale bryder nogle forunderlige 'sten': Selvlysende mineraler, der lyser i alle regnbuens farver. Man skal bare belyse de tilsyneladende kedelige, grå sten med ultraviolet lys.

Forskere har i alt fundet 350 forskellige mineraler i Franklins bugnende miner. 90 af mineralerne afgiver en farve, når de bliver belyst med ultraviolet lys.

Måske står det lidt sløvt til med kontanterne i din husholdning. Måske kan du af den grund ikke rejse til USA. Men fortvivl ej. Du kan opleve de farvestrålende sten alligevel. ScienceFriday har nemlig lavet en video med dem, som du kan se herover.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk