Selv ganske lidt olie kan smadre fødekæden i Arktis
Ny dansk forskning viser, at selv meget små mængder olie forvolder store skader på et af de vigtigste dyr i den arktiske fødekæde. Det kan blive katastrofalt at bore efter olie i Arktis, siger dansk forsker.

Ny forskning viser, at selv små olieudslip i Arktis kan betyde, at hele fødekæden bryder sammen. (Foto: Shutterstock)

Ny forskning viser, at selv små olieudslip i Arktis kan betyde, at hele fødekæden bryder sammen. (Foto: Shutterstock)

I takt med, at isen i Arktis smelter, bliver områder, der tidligere har ligget under et tykt lag is, tilgængelige.

Disse områder rummer store mængder olie og er derfor meget interessante for olieselskaber.

Men det kan blive katastrofalt at bore efter olie i disse områder, hvis det kommer til at betyde øgede mængder olie i vandet fra skibstrafik og eventuelle olieudslip, viser ny dansk forskning.

En af hjørnestenene i den arktiske fødekæde – nogle små fede vandlopper – har det nemlig særligt dårligt med selv bittesmå mængder olie i vandet, og hvis vandlopperne først kommer i problemer, kommer hele fødekæden - med alt fra fisk til mennesker - også i problemer.

Det fortæller professor ved DTU Aqua Torkel Gissel Nielsen, der sammen med specialestuderende Rasmus Dyrmose Nørregaard og forskere fra Aarhus Universitet og Grønlands Klimaforskningscenter står bag den nye forskning.

»Der er kæmpe oliereserver omkring Arktis. Når man begynder at udvinde dem, kan det ikke undgås, at det kommer til at betyde udslip på et eller andet tidspunkt. Vores forskning viser, at det kun kræver meget små mængder olie i havet, før vandloppernes æg ikke længere klækker. Og hvis der ikke er vandloppeyngel i vandet, har fiskeynglet ikke noget at spise. Selv små olieudslip i Arktis kan komme til at knække fødekæden fuldstændigt,« fortæller Torkel Gissel Nielsen.

Studiet er for nyligt offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Ecotoxicology.

Derfor er vandlopper vigtige

Vandlopper, der også kaldes copepoder, er en lille gruppe skaldyr, der lever i næsten alle tænkelige former for vand på Jorden. De lever under alle temperaturer fra Ækvator til Arktis og i alle typer vand, både i ekstremt salt havvand og i fersk søvand.

Vandloppernes larver er den vigtigste fødekilde for mange fiskelarver og derfor en fundamental del af hele fødekæden.

Der findes i alt 13.000 vandloppearter.

På billedet ses Calanus hyperboreus. (Foto: Russ Hopcroft)

At vandlopper er så vigtige i fødekæden skyldes, at de er fødegrundlaget for praktisk talt alle fisk i havet. Vandlopperne lever selv af at spise alger og omdanner på den måde algerne til føde for andre dyr.

Vandloppernes samlede vægt overgår desuden vægten for alle andre dyr i havet, så selvom de enkelte dyr er mindre end én centimeter lange, repræsenterer de en ganske anseelig mængde føde for fisk, fugle og krebsdyr.

Derfor vil en reduktion i antallet af vandlopper, eller blot en forskydning af de forskellige vandloppearter, få fatale konsekvenser for mange andre dyr end vandlopperne selv.

Fede vandlopper er de vigtigste

I studiet har forskerne specifikt studeret vandloppearten Calanus hyberboreus, der er den vigtigste af de arktiske vandloppearter, da det er den fedeste af dem.

I det arktiske område er fedt fundamentet for at overleve, og uden de fede vandlopper bliver der ikke transporteret den samme mængde fedt fra alger og op gennem fødekæden til først vandlopper, så fisk og fugle og til sidst hvaler, sæler, isbjørne og mennesker.

»Hvis antallet af disse fede vandlopper bliver mindre på grund af olieudslip i havet, kan det da godt være, at de vil blive erstattet af andre arter. Men for dyr, der æder vandlopperne, vil det være som at skifte diæt fra flæsk til riskiks og stadig skulle være i stand til at holde varmen gennem en arktisk vinter. Det kan man ikke, og mange dyrearter vil være i store problemer,« siger Torkel Gissel Nielsen.

Olie holder æg fra at klække

Problemet med Calanus hyberboreus er, at dens æg er meget mere modtagelige for oliepåvirkning end andre arters æg.

Hvis antallet af disse fede vandlopper bliver mindre på grund af olieudslip i havet, kan det da godt være, at de vil blive erstattet af andre arter. Men for dyr, der æder vandlopperne, vil det være som at skifte diæt fra flæsk til riskiks og stadig skulle være i stand til at holde varmen gennem en arktisk vinter.

Torkel Gissel Nielsen, DTU Aqua

De fleste vandlopper har hårde æggeskaller, men Calanus hyberboreus har kun en tynd membran omkring æggene. Denne membran er gennemtrængelig for organiske stoffer som eksempelvis olie, der kan trænge ind og slå ægget ihjel.

»Et olieudslip kan derfor komme til at betyde, at en hel generation Calanus hyberboreus kommer til at mangle. Det vil medføre, at en hel generation af fiskeyngel også kommer til at mangle en væsentlig fødekilde, da de ikke har nogen andre fede vandlopper at mæske sig i, når de skal forberede sig på den kolde vinter,« forklarer Torkel Gissel Nielsen.

Olie kommer ind i fødekæden

I deres undersøgelser har forskerne udsat vandlopperne for meget små og naturtro oliepåvirkninger i forsøg i laboratoriet. Oliekoncentrationerne svarede til mængden af olie, man kan forvente ved et lille olieudslip.

Forskerne kunne de se, at olien kraftigt reducerede antallet af æg, der udklækkede. Olien påvirkede også hun-vandlopperne, der blev mindre aktive og spiste mindre. De døde dog ikke af det.

Men at vandlopperne overlever de små doser olie er næste værre, end det er godt.

»Det betyder jo, at olien kommer ind i fødekæden. Derfor kan det komme til at påvirke andre dyr, hvis reaktion på olien vi slet ikke kender til endnu. Det er en helt anden problemstilling, som olieudslip i Arktis kan komme til at betyde,« siger Torkel Gissel Nielsen.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.