Se hjerneaktiviteten hos en fluelarve
Ny video viser, hvordan forskerne kan se en fluelarves hjerneaktivitet og de elektriske forgreninger i nervesystemet.

Det er lykkedes en gruppe amerikanske forskere at filme, hvordan signaler fra hjernen løber fra den ene til den anden ende af en hel organisme.

Forskerne har genmodificeret hjernecellerne hos en fluelarve, så den enkelte hjernecelle lyser op, når den sender signaler videre til den næste. Herefter filmes reaktionen ved hjælp af mikroskopi. Det kan du se i videoen herover.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Nature.

Næste stop er mus

Videoen viser, hvordan det er lykkedes forskerne at filme nervereaktionerne, ikke bare i hjernen, men i en hel organisme.

Forskerne iagttog, hvordan signalerne, der fik larven til at kravle fremad, gik én vej, mens signalerne til at kravle baglæns gik den anden vej.

I studiet fjernede forskerne blandt andet larvens centrale nervesystem, og ved hjælp af den nye fremgangsmåde og teknologi kunne de se, hvordan signaler, der skulle få larven til at kravle, strømmede igennem larven, op til en time efter den egentlig var død.

Næste skridt for forskerne er at foretage forsøgene på musefostre.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk