Se havets små vidundere helt tæt på
På trods af mikrobernes meget beskedne størrelse, er de vitale for livet på jorden. De overlever steder ingen andre kan, og så åbner de en verden af sær og smuk mangfoldighed.

De er usynlige for det blotte øje, og alligevel er de fundamentet for livet på denne planet. Selvom de er små, er de mange. En enkelt dråbe havvand indeholder tusindevis af mikrober.

Mikrober er en samlet betegnelse for en række mikroorganismer, som omfatter virus, bakterier, mikroskopiske svampe samt encellede alger og dyr. Nogle af disse er fotosyntetiserende. Vi og andre dyr nyder derfor godt af et meget vigtigt affaldsprodukt: ilten.

Nu har forskere fra Bigelow Laboratory for Ocean Sciences og New England Aquarium lavet en fotoudstilling om havets mikrober ved navn ”Små giganter: Marine mikrober afsløret i stor skala”, som løfter sløret for mikrobernes sære og smukke mangfoldighed. 

Tilpasninger til barske omgivelser

Mikrober trives og er tilpasset en fascinerende bred vifte af levesteder i ekstrem varme, kulde, stråling, tryk, saltholdighed, surhedsgrad og mørke. Ofte lever de, hvor ingen andre livsformer kan eksistere. Millioner af års evolutionær tilpasning kommer til udtryk på mange måder - blandt andet i utrolige former og farver.

Se kalkflagellatens smukke kappe, hvordan alger kan være til stor inspiration for solfangerdesign, og prøv om du kan identificere ukendte mystiske eksistenser i havets dyb. Oplev resten af galleriet hos LiveScience.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk