Se geværaffyring i super-slowmotion
En slowmotion-optagelse af en affyring af en såkaldt musket overraskede forskere fra University of Nottingham. Se hvordan i videoen her.

University of Nottingham har på det seneste leget med kameraer, der kan lave højhastighedsoptagelser. Her på Videnskab.dk har vi eksempelvis omtalt eksperimentet 'den gøende hund'.

Optagelserne kan give forskerne et nyt indblik i forsøg de kender ud og ind. For eksempel at affyre en musket ladet med et stykke stearinlys.

En musket er en gammel type forladegevær, som lades med krudt. Modsat muskedonneren har en musket et helt glat løb.

Både selve affyringen, men også stearin-kuglens indvirkning på målpladen forbløffer forskerne.

Eksplosion i tre faser

Reaktionerne i et kemisk forsøg går som regel så hurtigt, at det blotte øje ikke kan se, hvad der foregår; således også i musket-forsøget.

Men i slowmotion kan man se, at reaktionen sker i tre faser. Først antændes tændhætten, så krudtet og til sidst kommer den store eksplosion, når ilden når krudtet i kammeret.

Videoen forklarer mere om, hvad der egentlig sker.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk