Se fugle sørge over deres døde artsfælle
Det er endnu ikke muligt at bevise endegyldigt, om dyr har følelser eller ej. Men i denne video udviser en flok fugle en adfærd, som peger kraftigt i retning af, at de forstår mere, end vi tror.

Har dyr følelser? Meningerne er delte, og det er af gode grunde svært at spørge hovedpersonerne selv. For nogen er svaret så åbenlyst nej, at de tilbereder mad ud af dyr, som endnu ikke er døde.

Men i denne video fra University of California, Davis, kan man se en flok skovskader opføre sig på en måde, som umiddelbart peger i den modsatte retning.

Forskere fra universitetet forsøgte sig med at placere et objekt, som med vilje lignede en død skovskade, på en græsplæne i nærheden af de levende skaders fodersted.

Den døde fugl tiltrak opmærksomhed

Skovskader er per definition ikke særlig sociale dyr. Men da professor Teresa Iglesias fra University of California præsenterede skovskaderne i en række baghaver, for hvad der syntes at være en død artsfælle, skabte det alligevel oprør blandt fuglene.

Når en skade opdagede den døde skade på jorden, reagerede den ved at flyve op i et træ og udstøde en række, høje lyd. Fremfor at advare de andre skader om at nærme sig, lod det til, at lydene var en form for tilkald, rapporterer forskerne i tidsskriftet Animal Behaviour.

I hvert fald dukkede flere skovskader op rundt om liget og tog del i ’sangen’. Sammenkomsterne kunne vare fra et halvt minut og op til en halv time.

(Læs mere om dyrs menneskelignende egenskaber i artiklen: Har dyr følelser?)

Afskedstagen med de døde?

Formålet med fuglenes skingre kvidren lod til at være at advare andre fugle om fare. Men hvorfor kaldet tiltrak flere fugle, fremfor at skræmme dem væk, er en gåde.

Teresa Iglesias spekulerer i, om det muligvis kan være en fordel for fuglene at have flere øjne ude efter fjender, eller at det skyldes, at en større flok fugle har bedre chancer mod rovdyr.

Der er også den mulige tolkning, at sammenkomsterne er en læringsproces for de unge skader, som skal lære om livets farlige sider, fortæller Teresa Iglesias til futurity.org.

Og så er der selvfølgelig også den mulighed, at sammenkomsterne er netop det, de ligner: En afskedstagen med de døde.

Vi har stadig meget at lære

Sammenkomsterne er i flere sammenhænge blevet refereret til som en form for begravelser, selvom der ingen empirisk opbakning er til denne opfattelse.

Teresa Iglesias vil dog ikke udelukke det af den grund.

»Jeg tror, der er en enorm sandsynlighed for, at vi stadig har meget mere at lære om det sociale og følelsesmæssige liv hos fugle,« siger hun.

Læs også: Forsker: Dyr har følelser som små børn

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.