Se den 'siamesiske killing': Kat med to hoveder født i USA
I Oregon er der for nylig født en slags siamesisk kattekilling med to hoveder. Killingen blev erklæret sund og rask af dyrlægen, men fik alligevel kun et ganske kort liv som kat. Se den tohovede tvillingekilling i videoen her.

En kattekilling med to hoveder er for nylig kommet til verden i staten Oregon i USA. Katten har kun fået ét sæt indre organer med sig, men har altså to hoveder til den lille krop.

Den lille tvillingekilling nåede dog kun at tilbringe ganske kort tid i denne verden. Se den uheldige lille skabning i videoen ovenfor.

De to hoveder er en fejl i fosterets tidlige udvikling


Selvom der ikke er tale om en siameser-kat, så er det en lille 'siamesisk killing', der er blevet født i Oregon. Og selvom der ikke er tvivl om, at det er en tvillingekilling, så afhænger definitionen af katten faktisk af, hvor på kroppen den er vokset sammen.

Det fortæller Ernst-Martin Füchtbauer, som forsker i blandt andet fosterudvikling og genetik ved Institut for Molekylærbiologi og Genetik – Molekylær celle- og udviklingsbiologi på Aarhus Universitet.»I tilfælde som dette kaldes dyret normalt for én kat med to hoveder, fordi den største del ser ud som ét dyr. Men hvis den havde to kroppe, som var vokset sammen på numsen, ville man anse det for at være tvillinger,« siger han og fortsætter forklaringen:

»Årsagen findes på et meget tidligt stadium i fosterets udvikling, lige efter kimen har sat sig fast i livmoderen. Under en proces, kaldet gastrulation, er der ved en fejl dannet udgangspunkt til to fostre. Det er også en af de måder, enæggede tvillinger kan dannes på. I dette tilfælde har de to anlæg åbenbart været så tæt på hinanden, at de er smeltet sammen på bagenden igen, så der er to hoveder, men kun én krop.«

Siamesisk killing ville have fået helt normale unger

Chancerne for at leve længe og vokse sig stor, når man er kommet til verden som den lille siamesiske killing, er svære på forhånd at sige noget om, men de afhænger blandt andet af kattens organer.

Havde organerne været delvist dobbelte, kunne det medføre problemer og resultere i en tidlig død. Men da katten er født med kun det ene sæt organer, skulle det hypotetisk set have øget dens chancer for et langt liv.

Video: The Guardian

»I hvert fald er det en tilfældig begivenhed og ikke noget arveligt. Så hvis den var blevet stor og kønsmoden, ville den have fået helt normale unger,« slutter Ernst-Martin Füchtbauer.

Det blev et kort liv for killingen

Desværre nåede killingen hverken at vokse sig stor eller at blive kønsmoden. Allerede to dage efter dens fødsel sluttede dens korte katteliv.

Det korte liv for Duecy, som katten nåede at blive kaldt, var ikke et direkte resultat af de to hoveder. Ifølge Leslie Lyons, som forsker i genetik hos huskatte på University of California, skyldtes det derimod, at killingens mor forlod den, skriver newswatch.nationalgeographic.com.

Den adfærd er almindeligt kendt hos kattemødre, der får killinger med misdannelser, forklarer Leslie Lyons:

»Når der er en misdannet killing, vil moren ofte æde eller forlade den. Katte plejer at have en fornemmelse af, når der er noget galt med deres killinger.«

Janus-kat i Guinness Rekordbog

Selvom livet blev ganske kort for den lille Duecy, så har en anden Janus-kat levet så længe, at den er kommet med i Guinness Rekordbog.

Katten Frank og Louie fyldte 12 år i september 2011, og er den der har levet længst med den besynderlige misdannelse. I videoen nedenfor kan du se, hvordan den voksne Janus-kat gebærder sig.

Video: Telegram Video

Fakta

En kat der bliver født med to ansigter kaldes en 'Janus-kat'.

Navnet stammer fra den romerske gud, Janus, som havde to ansigter.

Misfostre med to ansigter kendes også under termen 'diprosopus'.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om den 'sure' skildpadde her.