Se delvis solformørkelse i morgen tidlig
Allerede i morgen tidlig kan du nyde årets mest spektakulære astronomiske begivenhed: en delvis solformørkelse. (Bringes i samarbejde med Tycho Brahe Planetarium)

Det gælder om at have god udsigt mod sydøst, hvis du vil se den delvise solformørkelse i morgen. Husk altid at bruge solfilter eller solfilterbriller, når du ser på en solformørkelse. (Arkivfoto)

Det gælder om at have god udsigt mod sydøst, hvis du vil se den delvise solformørkelse i morgen. Husk altid at bruge solfilter eller solfilterbriller, når du ser på en solformørkelse. (Arkivfoto)

I morgen tirsdag den 4 januar, bevæger Månen sig stille og roligt ind foran Solskiven.

kl. 09.40 dansk tid, er 82,6% af Solens diameter dækket af Månen.

Solen, som står op 08.38, er dermed faktisk allerede begyndt at blive formørket, når den står op.

Solen står derfor stadig meget lavt i præcist syd-øst, når den er i maksimum; Ikke mere en 10 grader over horisonten, så man skal finde et sted med en god udsigt mod syd-øst for at være sikker på at få det hele med.

Vi er faktisk heldige at ligge meget tæt på centerlinien, så der er ikke meget vundet ved at rejse andre steder hen for at få et bedre kig: I Sverige, hvor den delvise solformørkelse er maksimal, bliver den 85,8% eller kun et par procentpoint mere dækket end i Danmark.

Første kontakt: 08.30 Maksimum 09.50 Sidste kontakt: kl. 11.00

For at du kan nyde naturfænomenet skal du huske at beskytte dine øjne - bedst er de særlige solformørkelsesbriller, da de bortfiltrerer al skadelig stråling.

Uden beskyttelse kan du risikere alvorlige øjenskader. Og bemærk, at du aldrig må kigge på Solen med en kikkert - det kan give øjeblikkelig blindhed.

Artiklen er lavet i samarbejde med Astronomibladet.dk

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.