Saturn og Titan i nyt, smukt portræt
Rumsonden Cassini har optaget et smukt portræt af ringplaneten Saturn og dens største måne, Titan.

Saturn med Titan i forgrunden. (Foto: NASA/JPL-Caltech/SSI)

Ringplaneten Saturn har ikke færre end 62 kendte måner, der kredser i hver deres bane om planeten. Rumsonden Cassini, der siden 1. juli 2004 har kredset om Saturn, optager jævnligt billeder af en eller flere af månerne.

Billedet her er et smukt eksempel med Saturns største måne Titan foran planeten med det enorme ringsystem set direkte ind mod kanten.

Billedet, der er gengivet i ægte farver, er en kombination af flere optagelser lavet d. 6. maj i år, mens Cassini befandt sig 778.000 kilometer fra planeten.

Titan har en tæt atmosfære

Med en diameter på 5.150 kilometer er Titan den næststørste måne i hele Solsystemet - kun overgået af Jupiters måne Ganymede.

Titan udmærker sig dog særligt, fordi den som den eneste måne i Solsystemet har en tæt atmosfære. Den består mest af kvælstof, mens den næsthyppigste ingrediens i atmosfæren er metan (naturgas).

På grund af sollysets påvirkning danner metanet en uigennemsigtig tåge, men optagelser i infrarødt lys (varmestråling) kan se gennem tågen.

Cassini kan se gennem Titans dis

Cassini gennemfører også jævnligt tætte forbiflyvninger af Titan, hvor sonden også kan bruge sin radioantenne som radar til at se gennem disen i Titans atmosfære.

Med disse radarobservationer har forskerne i de senere år afsløret søer på den store månes iskolde overflade (ca. -180 grader Celsius).

Søerne består af flydende metan og ethan, der til tider regner ned på Titans overflade.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud