Satellitovervågning viser omfanget af den arktiske afsmeltning
Ved hjælp af ESA's satellitovervågning har et internationalt hold forskere undersøgt, hvor mange kubikmeter den samlede arktiske iskappe er skrumpet med siden 2003. Det er dårligt nyt for det hårdt pressede arktiske dyreliv.

Et hold internationale forskere har kigget på billeder af det arktiske ishav, som ESA's satellitter har taget siden 2003. Satellitbillederne illustrerer, hvordan isdækket er blevet mindre og mindre år for år.

Faktisk var isdækket 36 procent mindre i efterårsperioden i 2012 i forhold til efteråret 2003. I samme periode er isdækket svundet med 13 procent i vinterperioden.

Det skrumpende isdække har stor betydning for de dyr, der lever i Arktis, hvis leve-, yngle- og jagtområder svinder ind. 

Satellitbillederne viser et konstant krympende isdækket arktisk areal for alle sæsoner, men i særdeleshed i sommerperioden.

Det laveste isdække i tre årtier kunne ses i september 2012. Det var nede på 3,61 millioner kvadratkilometer eller lidt under halvdelen af Australiens størrelse. 

Resultatet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Geophysical Research Letters

Loading...

4.300 kubikkilometer mindre is

En del af forskerteamet kiggede på issvindet for perioden 2010-2012 ud fra billeder fra ESA's CryoSat-2-satellit. Deres model over, hvor meget is der er forsvundet, kan ses i videoen ovenfor. 

Her har de ikke alene regnet på overfladearealet af den arktiske iskappe, men også hvor mange kubikkilometer is, der er smeltet væk.

De fastsætter den samlede volume af is i efterårsperioden i 2012 til at være 4.300 kubikkilometer mindre end i samme periode i 2008. 1.500 kubikkilometer mindre, hvis man sammenligner vinterperioder. 

Volumen er en langt mere nøjagtig måleenhed, når man skal måle havis. Det viser ikke alene, om havisens areal er blevet mindre, men også om isen er blevet tyndere.

Det er altså ikke kun isens omfang, men også dens tykkelse, der svinder ind.

Fakta

ESA's CryoSat-2-satellit er bygget til at sende mikrobølger ned mod isen for at beregne tykkelsen. Sammenholdt med arealet kan forskerne danne sig indtryk af isens volumen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk