Professor Elwyn Isaac fra University of Leeds gjorde en overraskende opdagelse, da han var i gang med undersøgelser af bananfluens søvnmønster. Han fandt ud af, at bananfluehannens sæd indeholder et yderst specielt stof med kraftige virkninger.
Undersøgelsen er publiceret i det seneste nummer af tidsskriftet 'Proceedings of the Royal Society B'.
Droppede eftermiddagsluren
Bananfluer er mest aktive om morgenen og om aftenen men sover dybt om natten ligesom os mennesker. Den plejer også at tage sig en lur om eftermiddagen.
Men Isaac opdagede, at hunnerne droppede eftermiddagsluren i over en uge efter parring.
»Vore resultater antyder, at denne ændring ikke sker frivilligt. Hunner som parrer sig med hanner, som producerede sæd uden dette stof, holdt fortsat deres eftermiddagslure.«
»Vi er derfor sikre på, at denne adfærdsændring er kemisk fremkaldt af hannen,« siger Isaac i en pressemeddelelse.
Fæstner sig til halen på sædceller
Stoffet som findes i bananfluesæden er peptider eller kæder af aminosyrer, som er bundet sammen. Hos bananfluehannen produceres stoffet i en kirtel, som svarer til menneskets prostata-kirtel, og derefter fæstner peptiderne sig til halen på sædcellerne.
»Søvn er en urgammel og grundlæggende mekanisme i levende væsner fra orme til mennesket. Det at hæmme søvnen og erstatte den med ekstra aktivitet, der udsætter hunnerne for farer, må kræve en kraftig mekanisme,« siger Isaac.
Tidligere undersøgelser har vist, at dette peptid øger frugtfluehunnens ægproduktion og får dem til at holde sig fra andre frugtfluehanner i en uges tid.
Isaac mener, denne opdagelse kan være til hjælp i behandling af søvnproblemer hos mennesker, specielt narkolepsi, som man tror er forårsaget af fejl i overførslen af signaler i hjernen.
© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov