Sådan ser Solens fremtid ud
Om fem milliarder år formodes Solen at have opbrugt sine indre brint-reserver, og med tiden vil den danne en planetarisk tåge ud af blandt andet Jorden. Få et smugkig i Solens skæbne her.

Dette billede viser en planetarisk tåge, som har fået tilnavnet 'Kattens øje'. Dens virkelige navn er NGC 6543. (X-ray: NASA/CXC/RIT/J.Kastner et al.; Optical: NASA/STScI)

Dette billede viser en planetarisk tåge, som har fået tilnavnet 'Kattens øje'. Dens virkelige navn er NGC 6543. (X-ray: NASA/CXC/RIT/J.Kastner et al.; Optical: NASA/STScI)

Forskerholdet bag NASA’s flagskib inden for røntgenastronomi, Chandra X-ray Observatory, har netop frigivet en række flotte billeder af planetariske tåger.

De planetariske tåger dannes, når døende stjerner bliver skubbet ud af deres ydre gaslag. 

Vores egen moderstjerne, Solen, forventes at producere en planetarisk tåge om cirka fem milliarder år.

Videnskab.dk gør opmærksom på, at nogle brugere kan opleve problemer med at få videoen til at virke. Vi anbefaler, at man prøver at afspille den i en anden browser.

Det sker, når Solen løber tør for brint i sin kerne og begynder at udvide sig til en rød kæmpestjerne. Jorden og andre planeter tæt på den vil blive 'opslugt’ i Solens nye radius, som vil være cirka 10 til 100 gange større, end den er nu.

Giver forskerne laboratorier i rummet

Chandra Space Telescope-holdet er i gang med en større survey af de planetariske tåger, og de nye billeder er de første i rækken.

Chandra, som har været igang siden 1999, laver observationer af universet i røntgen og i korte bølgelængder. Teleskopets data, illustreret med pink farve, er blevet kombineret med data fra Hubble-teleskopet, som er illustreret med røde, grønne og blå farver.

Fakta

Alle de planetariske tåger i studiet ligger relativt tæt på Jorden, set med astronomiske øjne, nemlig inden for 5.000 lysår fra os.

»Planetariske tåger har givet astrofysikerne laboratorier, hvor de kan studere døende stjerner, i mere end et århundrede,« udtaler Joel Kastner fra Rochester Institute of Technology i en pressemeddelelse. Han står i spidsen for det nye studie, som netop er blevet publiceret i The Astronomical Journal.

»De udgør forsøgsmodeller for teorier om stjerneevolution og giver os et indblik i oprindelsen af de tunge elementer i universet og på Jorden. Vi forstår dog endnu ikke, hvorfor de påtager sig en så blændende række af forskellige former.«

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker