Sådan ser København ud, hvis temperaturen stiger med 2°C
Havniveauet kan stige helt op til 4,6 meter, men forskere maner til ro: Der er lang tid til, og vi kan nå at beskytte vores kyster og byer.

Hvis havniveauet omkring København stiger 4,6 meter, som en 2 graders temperaturstigning formentlig vil betyde, ser det således ud. (Video: Science Nordic)

Hvis havniveauet omkring København stiger 4,6 meter, som en 2 graders temperaturstigning formentlig vil betyde, ser det således ud. (Video: Science Nordic)

I 2015 blev det på COP21-klimakonferencen i Paris aftalt, at man skulle begrænse den globale opvarmning til under 2°C. Det er smertegrænsen, der gerne skulle forhindre de alvorligste konsekvenser af klimaforandringerne.

Men hvad indebærer en temperaturstigning på 2°C egentlig?

I løbet af det 20. århundrede er det globale havniveau allerede steget 20 centimeter. Man forventer, at stigningen fortsætter, hvilket vil resultere i en stigning på en meter i det globale havniveau, når vi når frem til slutningen af dette århundrede.

I forbindelse med COP21-forhandlingerne præsenterede Climate Central - en gruppe uafhængige klimaforskere fra USA og Potsdam Instituttet i Tyskland - to scenarier:

  • Temperaturstigningerne bliver holdt under 2 grader.
     
  • Vi vil se en havniveaustigning associeret med uformindskede emissioner og en fire graders opvarmning ved udgangen af dette århundrede.

Skrækscenarium: 627 millioner mennesker mister deres hjem

»Hvis CO2-emissionen forårsager en opvarmning på 4°C, vil det globale havniveau stige med 8,9 meter. Det er nok til at oversvømme 627 millioner menneskers hjem verden over,« skrev forskerne i deres artikel i det videnskabelige tidsskrift PNAS. De skrev videre:

»En reduktion af CO2-emissionen, så vi holder os under en temperaturstigning på 2°C, kan reducere havstigningen til 4,7 meter og 280 millioner mennesker.«

Resultaterne er udgivet i tidsskriftet PNAS og i en opfølgningsrapport på climatecentral.com.

CO2 i atmosfæren i dag 'fastlåser' fremtidens havniveau

Havniveaustigninger global opvarmning klima forandringer krise

Så mange menneskers hjem vil blive oversvømmet, hvis temperaturen stiger henholdsvis 2 og 4 grader i Norden.

Forskerne mener, at havstigningen er 'fastlåst' i de to scenarier, men hvordan kan havniveauet være fastlåst?

Svaret relaterer sig til, hvor længe CO2 bliver i atmosfæren, efter at det er udledt.

Selv hvis vi stoppede med at udlede CO2 i dag, ville der være CO2 lagret i atmosfæren i flere århundreder.

Det resulterer i, at Jorden bliver varmere, gletsjerne og Indlandsisen smelter, og havet bliver større i takt med, at det bliver varmere. Og så stiger havniveauet.

Mere end 4 meters havstigning i København

Hvis Jorden bliver bare 2°C varmere, som lige nu er sat som smertegrænsen, forudser forskerne, at det vil føre til en havstigning på 4,6 meter i København.

Ifølge befolkningsdata fra 2010 vil det oversvømme 255.000 indbyggeres hjem i hovedstaden.

Truende oversvømmelser

Det forventes, at det globale havniveau - dog med lokale variationer - er steget med 1,2 meter, når vi når frem til år 2100.

Oversvømmelserne estimeres til at ville true 4,6 procent af verdensbefolkningen og til at ville føre til et tab på 9,3 procent af det årlige globale bruttonationalprodukt (BNP).

Kilde: Strauss et al. (2015) ‘Carbon choices determine US cities committed to futures below sea level’, PNAS

Du kan se i videoen øverst i artiklen, hvordan det vil se ud.

Hvis de globale temperaturer stiger med 4°C, forudsiger forskerne, at havniveauet stiger med 7,5 meter, hvilket vil påvirke 391.000 indbyggere.

I resten af Norden er tallene mere moderate. For eksempel vil kun 5.000 finner til sammenligning blive påvirket af et stigende havniveau.

LÆS OGSÅ: Derfor vil havet stige tre gange så meget i København som i Oslo

Havniveauet vil stige - men hvor meget og hvornår?

Det er dramatiske udsigter, og som videoen illustrerer, vil mange af Københavns bygninger og turistattraktioner simpelthen blive slugt af vandmasserne.

Men er det realistisk? Og hvornår vil det ske? Science Nordic har talt med tre klimaforskere for at finde svarene.

»Hvis vi tager et optimistisk scenarium for drivhusgas-emissionen som udgangspunkt (Se boksen om 'RCP-scenarier' under artiklen, red.) som vil resultere i en temperaturstigning på 2°C, kan vi forvente en havniveaustigning, som den man kan se i videoen,« fortæller Martin Stendel, der arbejder med klimamodellering ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI). Han fortsætter:

»Det er faktisk bare ren fysik, men det kommer ikke til at ske før langt ud i fremtiden - måske først om flere årtusinder - og der er ingen, der ved, hvad der kommer til at ske indtil da.«

Hans kollega Jens Hesselbjerg Christensen - adjungeret professor ved Niels Bohr Institutet og forskningsleder for regionalt klima ved DMI - er enig.

»Jeg vil ikke udelukke en havstigning på 4,6 meter, men vi ved simpelthen ikke, hvor lang tid det kommer til at tage, og hvad der kan ske i mellemtiden,« forklarer Jens Hesselbjerg Christensen og fortsætter:

»Rigtig mange af Antarktis' største iskapper skal smelte, før vi ser havniveauet stige helt så meget, og vi ved ikke, hvornår det kommer til at ske.«

Professor Robert Nichols fra Southampton University i Storbritannien er af samme overbevisning. Han stiller spørgsmålstegn ved nødvendigheden i at overveje forandringer, som måske ikke kommer til at finde sted i flere hundrede år.

»Forandringer som disse har sandsynligvis en tidshorisont på flere hundrede - måske endda tusinder - år. Men jeg tror, at mange mennesker ser så langt frem i tiden som deres børnebørns levetid. Det bringer os frem til lidt efter år 2100. Denne kortere tidshorisont giver større mening med hensyn til planlægning og håndtering af forandringerne,« forklarer Robert Nichols.

I løbet af denne tidshorisont forventer forskerne en moderat havstigning på 20 centimeter i Norden, fortæller Jens Hesselbjerg Christensen.

Red Verden

I en serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden. Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft over GMO til, om det giver bedst mening bare at se på sig selv og gøre en forskel derfra. Hvad siger videnskaben?

Du kan også følge med i overvejelser om nye artikler eller debattere måder at redde verden på i Facebook-gruppen RED VERDEN.

2°C er ikke en magisk grænse

Ifølge Martin Stendel fortæller udsigten til et fastlåst havniveau os noget vigtigt.

»Jeg mener, at det er vigtigt at understrege, at selv en 2°C-opvarming ikke er 'sikker' i det lange løb. Vi kan ikke forhindre, at havet stiger, men vi kan lære at leve med det, hvis vi tager visse forholdsregeler. Og vi har stadig tid nok til at gøre det,« forklarer Stendel. Han fortsætter:

»Men ifølge det mindre optimistiske CO2-scenarium stiger havniveauet mere, og vi har mindre tid til at omstille os.«

Nicholl er enig og afslutter med at fortælle:

»Det er vigtigt at huske på, at vi ikke bare sidder og passivt venter på, at havet stiger omkring os. Vi vil forsvare kystregionerne og særligt vigtige byer som København.«

Denne artikel er oprindeligt publiceret hos ScienceNordic. 

Oversat af Stephanie Lammers-Clark.

LÆS OGSÅ: Elektrolyse kan lagre grøn energi – ny forskningsmetode skal gøre teknologien rentabel

LÆS OGSÅ: Kan fusionsenergi redde verden?

LÆS OGSÅ: Quiz: Hvad ved du om at redde verden?

RCP-scenarier

Forud for arbejdet med IPCC’s femte hovedrapport har man defineret en række nye repræsentative koncentrationsscenarier, RCP-scenarierne (Representative Concentration Pathways).

Formålet med de nye scenarier er at imødekomme beslutningstageres behov for at kunne vurdere konsekvenserne af de forventede klimaforandringer under forskellige grader af global opvarmning herunder effekten af at reducere udslippene.

RCP-scenarierne er defineret ud fra en ændring i strålingspåvirkning frem mod år 2100, som hovedsagligt skyldes ændringer i koncentrationen af drivhusgasser i atmosfæren.

Scenarierne betegnes RCP 2.6, RCP 4.5, RCP 6.0 og RCP 8.5, hvor tallene angiver strålingspåvirkningen i watt per kvadratmeter ved slutningen af århundredet.

Kun i ét scenarie (RCP 2.6) forbliver den globale opvarming på under 2°C.

Uformindsket emission (RCP 8.5) vil sandsynligvis føre til en stigning på 4°C, når vi når frem til 2100.

Kilde: IPCC Climate Change 2013: The Physical Science Basis

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk