Sponseret af Danish Science Factory

Videnskab.dk samarbejder med Danish Science Factory.

Sådan får man den bedste byg til øllen
Øl er noget, mange danskere nyder. Øl kan nydes over hækken sammen med naboen, men også på den lokale bar med vennerne. Men før øllen kan nydes, skal den produceres.

Carlsberg har forsket i at finde de 'gode planter', altså de mere klimatolerante planter. Her tages de gode gener fra de klimatolerante planter og indsættes i maltbyg planter.

Carlsberg har forsket i at finde de 'gode planter', altså de mere klimatolerante planter. Her tages de gode gener fra de klimatolerante planter og indsættes i maltbyg planter.

Denne artikel er skrevet af ESOF2014 Future Academy.

Råmaterialet for øl er byg, og for at få den bedste øl, skal man have den bedste byg. I Carlsberg er der en afdeling, hvor man forsker for at optimere byggens kvalitetsegenskaber, uden at gå på kompromis med udbyttet. Derved undgår man unødvendig spild af bygplanter.

Vi fik stillet biologen Dr. Ilka Braumann, der arbejder på Carlsberg Laboratorium, et par spørgsmål om hendes arbejde:

Hvorfor laver man denne forskning?

»Visse år er udbyttet helt op til 20 procent lavere end de bedste år. Dette kan forklares med to faktorer, nemlig biotiske og abiotiske faktorer.«

Fakta

Artiklen er skrevet af gymnasieelever fra ESOF2014 Future Academy.

Eleverne, som er såkaldte Future Communicators, har skrevet artikler og kommunikeret via Twitter og Instagram fra den store videnskabelige konference ESOF2014, hvor 4.500 forskere deltog. Heriblandt flere modtagere af Nobelprisen.

»De biotiske faktorer kan være insekter og svampe, der angriber byggen, hvorefter den giver lavere udbytte. De abiotiske faktorer er blandt andet klimaændringernes påvirkning af byggen, hvilket fører til, at den bliver 'stresset'.«

»Eksempler for ændringerne af klimaet kan være forøget tørke- og regnperioder. For meget tørke eller regn kan også give byggen sygdomme, igen med et mindre udbytte.«

Hvad gør Carlsberg for at mindske produktionsspildet?

»Carlsberg har forsket i at finde de 'gode planter', altså de mere klimatolerante planter. Her tages de gode gener fra de klimatolerante planter og indsættes i maltbyg planter. Dette betyder, at planterne krydses, og generne blandes. Resultatet er, byggen bliver modstandsdygtig over for eventuelle klimaændringer.«

Hvad hjælper det i sidste ende?

»Produktionsmængden bliver større, hvilket betyder, at Carlsberg får flere bygplanter til at producere den gode øl. Derfor kan du og jeg nyde flere øl sammen.«

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk