Denne artikel er skrevet af ESOF2014 Future Academy.
Råmaterialet for øl er byg, og for at få den bedste øl, skal man have den bedste byg. I Carlsberg er der en afdeling, hvor man forsker for at optimere byggens kvalitetsegenskaber, uden at gå på kompromis med udbyttet. Derved undgår man unødvendig spild af bygplanter.
Vi fik stillet biologen Dr. Ilka Braumann, der arbejder på Carlsberg Laboratorium, et par spørgsmål om hendes arbejde:
Hvorfor laver man denne forskning?
»Visse år er udbyttet helt op til 20 procent lavere end de bedste år. Dette kan forklares med to faktorer, nemlig biotiske og abiotiske faktorer.«
Artiklen er skrevet af gymnasieelever fra ESOF2014 Future Academy.
Eleverne, som er såkaldte Future Communicators, har skrevet artikler og kommunikeret via Twitter og Instagram fra den store videnskabelige konference ESOF2014, hvor 4.500 forskere deltog. Heriblandt flere modtagere af Nobelprisen.
»De biotiske faktorer kan være insekter og svampe, der angriber byggen, hvorefter den giver lavere udbytte. De abiotiske faktorer er blandt andet klimaændringernes påvirkning af byggen, hvilket fører til, at den bliver 'stresset'.«
»Eksempler for ændringerne af klimaet kan være forøget tørke- og regnperioder. For meget tørke eller regn kan også give byggen sygdomme, igen med et mindre udbytte.«
Hvad gør Carlsberg for at mindske produktionsspildet?
»Carlsberg har forsket i at finde de 'gode planter', altså de mere klimatolerante planter. Her tages de gode gener fra de klimatolerante planter og indsættes i maltbyg planter. Dette betyder, at planterne krydses, og generne blandes. Resultatet er, byggen bliver modstandsdygtig over for eventuelle klimaændringer.«
Hvad hjælper det i sidste ende?
»Produktionsmængden bliver større, hvilket betyder, at Carlsberg får flere bygplanter til at producere den gode øl. Derfor kan du og jeg nyde flere øl sammen.«