Polske ulve i Danmark
Nye DNA-analyser har afsløret ophavet på de tre hanulve, der har huseret i Midtjylland de seneste par måneder. Den ene kom fra Østtyskland, mens de to andre med al sandsynlighed er kommet fra Polen.

Kort over ulvene i Tyskland og Vestpolen og de respektive afstande til Midtjylland. (Ill.: Mogens Trolle)

Kort over ulvene i Tyskland og Vestpolen og de respektive afstande til Midtjylland. (Ill.: Mogens Trolle)

 

En DNA-undersøgelse har for nylig afsløret, at der har færdedes tre hanulve i Midtjylland de seneste par måneder.

Ved hjælp af det tyske forskningsinstitut Senckenbergs omfattende DNA-register over de tyske ulve såvel som et mindre udvalg af polske var Liselotte Wesley Andersen fra Institut for Bioscience, Aarhus Universitet i stand til at afgøre, at den ene af disse ulve kom fra Østtyskland – den viste sig faktisk at være en yngre halvbror til Thyulven – mens de to andre ulve delte alleler med polske ulve og derfor med al sandsynlighed kommer fra Polen.

11 ulvekobler i Vestpolen

Den seneste opgørelse over kendte ulveforekomster i Vestpolen viser talrige ulveflokke, som vores hanulve kan være kommet fra. I kortet i artiklen kan du se en oversigt over ulveforekomster i Vestpolen og deres afstande til Midtjylland.

Udover 17 ulvepar/ulvekobler, der lever i et større sammenhængende område på grænsen mellem Tyskland og Polen (hvorfra Thyluven stammede), findes der pt. mindst 11 ulvekobler/ulvepar i Vestpolen i en afstand af 760 kilometer fra Midtjylland.

Til sammenligning var afstanden fra Thyulvens fødested, Milkel-territoriet i Sachsen-delstaten i Østtyskland, til Thy Nationalpark, ca. 780 kilometer.

Ulven er en langdistance-vandrer

En march på 600-800 kilometer plus det løse ville naturligvis være noget af en stroppetur for os mennesker, men for mange pattedyr er det inden for det helt normale.

Den lille polarræv tilbagelægger ofte over 2.000 kilometer om året, og både isbjørnen og rensdyret vandrer regelmæssigt over 5.000 kilometer årligt. I dette selskab hører også ulven, der er en af dyrerigets helt store langdistance-vandrere.

I 2009 fulgt man en etårig hanulv fra Østtyskland udstyret med radiohalsbånd på 47 dage tilbagelægge over 1.550 kilometer.

På lignende vis har man set en norsk hunulv vandre til Nordøstfinland på en rejse, der i fugleflugtslinje målte 1.092 kilometer, men reelt set indbefattede, at hunnen gik over 10.000 kilometer.

Undersøgelser af tyske ulve har vist, at de kan vandre op til 70 kilometer om dagen, og for en ulv er en afstand som den fra Østtyskland eller Vestpolen til Midtjylland på ingen måde usædvanlig.

Du kan løbende følge med i ulvesagen på Mogens Trolles Facebook-side, Ulv i Danmark.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.