Orkanen Irene blev født af havet
Den tropiske orkan Irene har en del liv på samvittigheden. Her kan du se, hvordan Irene i løbet af få dage voksede op og udviklede sig til en fuldvoksen orkan.

Orkanen Irene rasede for få dage siden gennem storbyen New York og en række stater på USA's østkyst, hvor den dræbte over 30 mennesker, rykkede træer op med rode og smadrede mange bygninger.

Denne video viser, hvordan Irene blev født i Det Caribiske Hav og de efterfølgende dage snurrede gennem Puerto Rico, Hispaniola, Bahamas, den amerikanske østkyst og videre til Canada. Den blev dannet ved Puerto Rico mandag 22. august, og filmen viser, hvordan orkanen vokser op for herefter igen at aftage i styrke fra frem til 29. august.

Da Irene var stærkest, var hun en velvoksen kategori-3-orkan på Saffir-Simpson skalaen, der inddeler orkaner i fem grupper efter deres styrke, hvor 5 er den kraftigste.

Orkanen har mange søstre

Irene er den niende nordatlantiske storm, der er blevet navngivet i 2011, men den første atlantiske orkan.

Irene ramte det nordamerikanske kontinent ved Cape Lookout i North Carolina, USA, hvor den efterhånden blev degraderet til en kategori 1-orkan og siden til 'tropisk storm'.

Satellitbillederne viser, at Irene 25. august var på størrelse med den amerikanske delstat Texas.

Skyfilmen er lagt oven op et landkort, der er lavet af data fra instrumentet Terra ombord på NASAs satellitter Terra og Aqua. Storm-dataene stammer fra NOAA-satelliten.

Tropiske orkaner skaber 25 meter høje bølger

Tropiske orkaner begynder over de varme have (+26,5 C). Varmen får luften til at stige til vejrs, mens der suges kold luft ind forneden. Den varme luft snor sig opad, og der dannes voldsomme tordenskyer. Området med storm kan være over 2.000 km bredt. Hele systemet begynder at rotere hurtigere og hurtigere. Den tropiske orkans center bevæger sig hen over jordens overflade med hastigheder op til 50 km i timen.

Den tropiske orkans centrum kaldes øjet. Her er der helt vindstille. Men lige uden for kan vindene nå hastigheder over 250 km/t. Når orkanen bevæger sig over hav, kan den rejse enorme havbølger. De kan blive op til 25 meter høje. Bølgerne udgør en stor fare for skibsfarten. Når stormen nærmer sig land, brydes bølgerne ind over kysten. De kan ødelægge bygninger og oversvømme landet. Det er som regel disse bølger, der er det farligste og mest dødbringende ved orkanen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs nyt om fusionsenergi, som DTU med forsøgsreaktoren på billedet nedenfor - en såkaldt tokamak - nu er kommet lidt nærmere.


Det sker