Oplev jagten fra falkens synvinkel
En ny video giver dig mulighed for at følge med falke på jagt ved hjælp af kameraer monteret på deres rygge og hoveder. Videoen røber, hvordan falke fastlåser blikket og kroppen på deres bytte.

I den danske film Ørnens Øje fra 1997 har en ørn ædt en mystisk ridders ene øje, så han nu kan se alt det, ørnen ser.

Den evne har forskere fra Haverford College i Pennsylvania forsøgt at kopiere, dog uden at nogen mistede synet.

De udstyrede falke med små kameraer monteret på hjelme og rygskjolde, så de kunne filme falkenes jagtteknik, ikke ulig når en surfer for eksempel monterer et GoPro-actionkamera på sit surfbræt. 

De makabre optagelser kunne afsløre, at falkene manøvrerer gennem luften på en måde, så byttet fastholdes i samme position i deres synsfelt.

I videoen optræder både jagtfalke (Falco rusticolus), slagfalke (Falco cherrug) og vandrefalke (Falco peregrinus).

Deres kragejagt er filmet flere steder i USA og Europa.

Jagten gennemgået billede for billede

Sådan ser en jagtfalk ud med helmet-cam, som nogle måske kender i en lidt anden udgave fra skituren. Enkelte fugle brød sig ikke om hovedbeklædningen, men som det fremgår af videoen, var de fleste fuldstændig upåvirkede af den lille læderhat. (Foto: Suzanne Amador Kane et al.)

Forskerne gennemgik optagelserne for at markere falkenes position billede for billede. I en computersimulation sammenlignede de falkenes og målenes position, samt målenes position i falkenes synsfelt. 

Det afslørede at falkenes taktik var mere kompliceret end som så. Falkene fulgte ikke bare alle byttets bevægelser med øjnene, men den placerede også konstant kroppen, så byttet blev i samme vinkel i forhold til falken. 

På den måde er det lettere for falken at forudse, hvor kragen bevæger sig hen næstefter. 

Studiet er udgivet i The Journal of Experimental Biology.

Det er første gang, falkenes jagtteknik dokumenteres på denne måde, men lignende forsøg er lavet med eksempelvis guldsmede og flagermus.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.