Opdagelse: Jordens første trojanske asteroide
Astronomer har opdaget den første såkaldte trojanske asteroide, der følger med Jorden rundt om Solen.

 

Den første trojanske asteroide, der hører til Jorden, er blevet opdaget. Asteroiden, der kaldes 2010 TK7, er ca. 300 meter stor. 

Trojanske asteroider er kendtetegnet ved, at de kredser om Solen i samme bane som den planet, de hører til. Trojanerne kan dog ikke ramme deres planet, da de ligger foran og bagved planeten i særligt stabile punkter - såkaldte Lagrange-punkter. Disse punkter skabes af et samspil mellem Solens og planetens tyngdekraft. 

Usædvanlig bane om Jorden

Tidligere har astronomerne fundet trojanske asteroider, der hører til Jupiter, Neptun og Mars og det var også forventet, at Jorden har trojanere. Det er imidlertid ikke let at fange vores planets trojanere, da de er forholdsvis små og set fra Jorden altid står tæt på Solen. Men med billeder fra NASA-satellitten WISE er det altså lykkedes at fange den første trojaner, der hører til Jorden. 
2010 TK7 befinder sig omkring 80 millioner km fra Jorden og har en veldefineret bane. I de kommende 100 år vil 2010 TK7 ikke komme tættere på Jorden end 24 millioner km.
Den jordiske trojaner har en usædvanlig bane, der bringer den både over og under Jordens bane om Solen. Men det er takket være denne usædvanlige bane, at det har været muligt at opdage trojaneren. 

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.