Omvendte gigantlyn fanget på film
Forskere har fanget et af naturens sjældne fænomener på film. Kraftfulde omvendte lyn, som skyder op til 80 km op i luften.

 

           (VIDEOEN ER DESVÆRRE IKKE LÆNGERE TILGÆNGELIG)

 

Vi kender alle normale lyn, som slår fra skyerne ned på jorden. I løbet af de sidste par årtier har forskere imidlertid observeret forskellige typer anderledes lyn, som skydes fra skyerne og op i atmosfæren.

Et af de nyligst opdagede omvendte lyn kaldes på engelsk 'gigantic jets' og er, som navnet antyder, en del større end normale lyn. De skydes opad fra skyerne og standser først efter 80 km, når de rammer ionosfæren, den sidste del af atmosfæren inden rummet. Fænomenet har kun været kendt siden 2001 og man har siden da kun fanget de omvendte lyn på billeder fem gange.

Den seneste optagelse af de omvendte lyn er foretaget af Steven Cummer og kolleger fra Duke University i North Carolina. Han forklarer i en artikel i seneste nummer af tidsskriftet 'Nature Geoscience', at energiladningen i de store lyn endnu har været ukendt, men med de nye optagelser og tilhørende målinger kunne forskerne konstatere, at gigantlynene transporterede energi i samme omfang og på samme måde som normale lyn, bare i opadgående retning og over en meget større afstand.

De meteorologiske årsager til de omvendte gigantlyn kendes ikke, men forskerne håber, at billederne vil kunne hjælpe med at løse gåden.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det anderledes Danmarkskort og flere tal om arealet her.