Ølforskere finder gen, der skal mætte nogle af verdens fattige
Muteret byg blomstrer hurtigere end normalt byg. Det har man vidst i årevis - men først nu har forskere på Carlsberg Laboratorium fundet det ansvarlige gen. Det kan måske give ekstra mad til verdens fattige.

Carlsberg Laboratorium er grundlagt i 1875 af J.C. Jacobsen, som ville forske i øllets kemi for at kunne forbedre kvaliteten. Særligt for Carlsberg Laboratorium er, at ingen forskningsresultater må holdes hemmelige - end ikke forskning, som konkurrenterne kan drage nytte af. (Foto: Colourbox)

Carlsberg Laboratorium er grundlagt i 1875 af J.C. Jacobsen, som ville forske i øllets kemi for at kunne forbedre kvaliteten. Særligt for Carlsberg Laboratorium er, at ingen forskningsresultater må holdes hemmelige - end ikke forskning, som konkurrenterne kan drage nytte af. (Foto: Colourbox)

Når man drikker et stort krus skummende øl, er det primært brygget på malt lavet af byg.

Byg er en god afgrøde i Danmark, fordi den passer godt til vores klima. Andre lande må ty til den muterede bygsort Mari, som giver mindre udbytte, men kan dyrkes under mørkere og koldere himmelstrøg.

Nu har forskere fra Carlsberg Laboratorium fundet det gen, der får Mari-byg til at vokse i områder, der normalt ikke egner sig til landbrugsproduktion og forkorter perioden fra plantning til blomstring.

»I andre lande var det før i tiden ikke muligt at dyrke byg, fordi de ikke havde de samme temperaturer og lysperioder som i Danmark. Den muterede byg har udvidet byggens dyrkningsrækkevidde til helt andre områder med kortere sæsoner og lysperioder, og nu ved vi, hvordan det har kunnet lade sig gøre,« fortæller professor ved Carlsberg Laboratorium, Mats Hansson, der har været med til at opsnuse genet.

Ølforskernes resultat er netop offentliggjort i tidsskriftet PNAS.

Genet fandt de i bygmutationen Mari

På Carlsberg Laboratorium forsker man i byg og i mutationer af byg, fordi det har interesse i ølbrygningens stolte tjeneste.

Byg muterer både fra naturens hånd og ved en forceret udvikling i laboratorier. Bygmutanten Mari har, siden den blev opfundet i 1961, været ekstremt populær på grund af dens evne til at vokse i områder, hvor man ikke tidligere kunne dyrke byg, såsom det nordlige Skandinavien og Island.

Da en normal modningsproces for byg tager fire måneder, men med Mari-byg kun tager tre måneder, giver det mulighed for at dyrke det i områder med meget kortere sæsoner, forklarer Mats Hansson.

Forskerne på Carlsberg Laboratorium kortlagde det gen, der gør, at Mari-byg er så god til at tilpasse sig kortere sæsoner og lysperioder.

Kan måske overføres til andre afgrøder end byg

Mats Hansson tror, at genet har gavnlige effekter på andet end byg. Han tror, det kan overføres til mange andre afgrøder og derfor være med til at løse nogle af klodens fødevareproblemer.

»Den truende globale klimaforandring og klodens befolkningsvækst kræver, at vi finder løsninger. Dette gen kan være en del af løsningen,« siger Mats Hansson.

Han forklarer, at byg i Danmark kan give et afkast på syv til otte tons per hektar. I andre områder af kloden kan byg overhovedet ikke dyrkes. Men med den hurtigtgroende byg kan man dyrke mindst to tons per hektar, inden tørken for eksempel starter.

Hans fremtidige forskning skal afgøre, hvor der gemmer sig uudnyttet landbrugsjord, der kan få gavn af korn med det nye gen. 

En lille produktion må siges at være bedre end ingen produktion overhovedet. Især når man tænker på, at det både gavner sultne mennesker - og øldrikkere. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk