Økologiske sojabønner fra danske marker er en mulighed
Dyrkning af sojabønner i Danmark kan være fremtiden for økologisk jordbrug. Dyrkningsforsøg tegner positivt.

Sojabønner kan have mange størrelser, former og farver. (Foto: Scott Bauer)

Sojabønner kan have mange størrelser, former og farver. (Foto: Scott Bauer)

Gode muligheder for at dyrke økologiske sojabønner i Danmark træder nærmere.

Det sker takket være resultater og erfaringer fra et forskningsprojekt ved Aarhus Universitet.

Projektet hedder 'Dansk, økologisk dyrkning af sojabønner til fødevare- og foderformål', og ledes af forskere fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet

Til gavn for mange

Projektet har til formål at frembringe danske, økologiske dyrkede sojabønner af god kvalitet, som basis for fremstilling af vegetabilske alternativer til mejeriprodukter.

Det vil være til gavn og glæde for forbrugere, der fravælger komælksprodukter.

Tillige vil danskproducerede sojabønner kunne anvendes som foder i den økologiske husdyrproduktion. Sojabønner indeholder 40-42 procent protein med en gunstig aminosyresammensætning. Endvidere indeholder bønnerne 16-18 procent fedt med en relativt høj andel af flerumættede fedtsyrer.

»Vores mål er at udvikle en økologisk dyrkningsvejledning for sojabønner under danske forhold. De seneste par års dyrkningsforsøg har givet positive resultater, så der er grund til at være optimistisk,« siger seniorforsker Jens Petersen, Institut for Jordbrugsproduktion og Miljø ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet.

Sojabønner under danske himmelstrøg

I dyrkningsforsøgene anvendte forskerne GMO-frie sojabønnesorter fra Mellemeuropa.

I år er der inddraget gamle svenske sorter fra Nordisk Genbank.

Forsøgsresultaterne viser blandt andet, at sojabønner kræver en jordtemperatur på 10°C ved såning, efterfulgt af en lun og stabil periode for at sikre en god etablering.

Der er god udsigt til, at der kan dyrkes økologiske sojabønner i Danmark. (Foto: Henning Thomsen, DJF)

Vanding fremmer dels sojabønnernes symbiose med kvælstofdannende knoldbakterier, dels væksten og frøsætningen.

Rækkeafstand, næringsforhold, tørring og andre praktiske dyrknings- og høstforhold er beskrevet og kommenteret i rapporten fra forsøget.

Sammenlignet med afgrøder som hestebønner, lupiner og markærter, kan sojabønner give et pænt dækningsbidrag.

Der er dog en vis risiko forbundet med dyrkning af sojabønner, da de skal høstes forholdsvis sent i sæsonen.

Her er vejret nemlig ustabilt og det kan være vanskeligt at opnå en lav vandprocent i bønnerne.

Udveksling af erfaringer

Der er stigende interesse for at dyrke sojabønner i tempererede klimaområder i Europa, herunder Danmark. Behovet for at formidle forsøgsresultater og praktiske erfaringer var i juni 2010 anledningen til en temadag kombineret med markvandring på fakultets forsøgsstation i Jyndevad.

Eksperter fra Østrig, Sverige og Danmark bidrog med indlæg om sojabønnemarkedet, dyrkning af sojabønner, anvendelse af sojabønner samt økonomien i dyrkning af sojabønner. Bilagene fra mødet er samlet i en rapport, som du kan læse mere om nedenfor.

Projektet 'Dansk, økologisk dyrkning af sojabønner til fødevare- og foderformål' udføres i samarbejde med Naturli' Foods A/S og Videncenter for Landbrug med støtte fra Fødevareministeriet.

Lavet i samarbejde med Aarhus Universitet

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk