Sponseret af Syddansk Universitet

Syddansk Universitet og Videnskab.dk samarbejder om at bringe videoer med forskningsformidling.

Nyt liv i den gamle lagune
Biologer fra Syddansk Universitet finder småfisk og blågrønalger i den nydannede Gyldensteen-lagune på Nordfyn, hvor 200 ha landbrugsjord er blevet oversvømmet.

Grønalger har allerede bredt sig mellem kornstubbene på en af de marker, der indgår i et storstilet naturgenopretningsprojekt på Nordfyn. Men biologer fra Syddansk Universitet har også fundet småfisk i vandet i den tre måneder gamle kystlagune, der består af over 200 hektar gammelt -og nu oversvømmet - landbrugsjord.

Arealerne ejes af Aage V. Jensen Naturfond, som i marts fjernede en række diger, så havvandet kunne strømme ind over Gyldensteen inddæmmede strand.

Skal afsløre konsekvenser af global opvarmning

Et af målene med projektet er at afprøve forskellige scenarier for, hvad der vil ske mange andre steder i Danmark, når vandstandene stiger som følge af den globale opvarmning.

Oversvømmelserne giver samtidig mulighed for videnskabelige undersøgelser af plante- og dyrelivets kolonisering af et nyt uforstyrret havområde. Derfor følger biologer fra Syddansk Universitet udviklingen i kystlagunen i de næste fem år.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk