Nyt kort afslører Mars’ hemmelighedsfulde indre
Selvom vi efterhånden ved en del om vores naboplanet Mars, er der stadig masser af ubesvarede spørgsmål. Nu giver et nyt kort over planetens tyngdekraft et hidtil uset indblik i den hemmelighedsfulde, røde planet.

 

NASA sendte engang tre rumskibe op i rummet. Rumskibene vendte tilbage med nye data, der har gjort det muligt at lave det mest detaljerede kort over Mars’ tyngdekraft til dato.

Med de såkaldte tyngdekraftskort kan vi se ind i planeter – lidt ligesom man kan se ind i mennesker ved hjælp af røntgen. Det skriver NASA i en pressemeddelelse.

Det nye kort kan dermed give os det hidtil mest detaljerede kig ind i den røde planets indre.

Til venstre ses et topografisk kort over Mars' bjerge og dale, kortet i midten viser Mars' tyngdekraftstiltrækning til de ting, der er i kredsløb om planeten, for eksempel sten, og til højre ses et kort over skorpens tykkelse. Hvid og rød indikerer områder med stor tyngdekraft, mens blå viser områder med mindre tyngdekraft. (Foto: NASA)

Se den detaljerede kortlægning af Mars’ tyngdekraft i NASA’s video ovenover.

Når man har viden om uregelmæssigheder i en planets tyngdekraft, kan man bedre og mere præcist sætte rumskibe i kredsløb om Mars – og det kan hjælpe os til at finde ud af endnu mere om planeten.

»Med dette nye kort har vi været i stand til at se tyngdekrafts-uregelmæssigheder så små som omkring 100 kilometer brede, og vi har bestemt tykkelsen på Mars’ skorpe,« siger Antonio Genova fra the Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, der er en af forskerne bag studiet, i pressemeddelelsen.

 

Det nye kort bekræfter forskernes hypotese

Fakta

Mars er den fjerde planet, regnet fra Solen. Mars kaldes også den røde planet. Den røde farve skyldes forskellige jernoxider. Mars' korteste afstand til Jorden er 56 millioner kilometer. Mars har to måner. Kilde: denstoredanske.dk

Det er rumskibene Mars Global Surveyor (MGS), Mars Odyssey (ODY) og Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), der har indsamlet de nye informationer om Mars’ tyngdekraft, som forskerne har brugt til at lave tyngdekraftkortet.

Det nye kort kan også sige noget om, hvordan Mars’ overflade har ændret sig gennem tiden.

På baggrund af tidligere data har forskerne haft en formodning om, at Mars har en flydende ydre kerne, der er lavet af smeltede klippesten. De nye informationer, som de tre rumskibe er vendt tilbage til Jorden med, har også bekræftet dette.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk