Nyopdaget solsystem ligner vores
Astronomer har opdaget mindst fem fremmede planeter – og måske endnu to - i et solsystem, der har flere ligheder med vores eget.

Astronomer har opdaget et nyt solsystem omkring den sollignende stjerne HD 10180. (Foto: ESO)

Astronomer har opdaget et nyt solsystem omkring den sollignende stjerne HD 10180. (Foto: ESO)

Astronomer har opdaget et planet-system, der indeholder mindst fem planeter, der kredser om den sol-lignende stjerne HD 10180.

Det meddeler ESO i en pressemeddelelse.

Forskerne har muligvis fundet endnu to planeter i det nye system - hvoraf den ene planet har den laveste masse, der nogensinde er opdaget, nemlig blot 1,4 gange Jordens masse.

Med udsigt til en bekræftelse af opdagelsen af endnu to planeter, kan det blive den største samling af fremmede planeter observeret omkring en enkelt stjerne nogensinde. Ifølge astronomerne ved European Southern Observatory, befinder planeterne og deres egen sollignende stjerne, HD 10180, sig 127 lysår fra Jorden. Det er ét af blot femten planetsystemer med mere end tre planeter.

Ny æra

»Hvad vi har fundet, er højst sandsynligt det system med flest planeter, der indtil nu er opdaget,« siger astronom Christophe Lovis, der stod i spidsen for opdagelsen.

»Dette bemærkelsesværdige fund understreger også det faktum, at vi nu går ind i en ny æra i exoplanetforskningen: Studiet af komplekse planetsystemer og ikke blot af enkelte planeter.«

»Studier af planetbevægelser i det nye system kaster lys over det komplicerede tyngdekraftforhold mellem de forskellige planeter og giver os indblik i systemets langsigtede udvikling,« siger Lovis.

HARPS

Til opdagelsen brugte astronomerne det særlige HARPS-spektograf-instrument på et 3,6 meter teleskop ved European Southern Observatory i La Silla i Chile.

Instrumentet kan måle en stjernes bevægelse eller 'wobble' forårsaget af tyngdekraftens træk i planeterne i kredsløb omkring den.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk