Nye resultater støtter omstridt klimateori
Nye eksperimenter dræber de hidtil tungeste modargumenter mod Henrik Svensmarks omstridte klimateori: At Solen påvirker klimaet mindst lige så meget som menneskets udledning af CO2. De nye eksperimenter er dog lavet i Svensmarks eget laboratorium.

Henrik Svensmarks kontroversielle teori, der tillægger solen lige så stor betydning for den globale opvarmning som CO2, overlever endnu et angreb fra dens kritikere. (Foto: Shutterstock)

Henrik Svensmarks kontroversielle teori, der tillægger solen lige så stor betydning for den globale opvarmning som CO2, overlever endnu et angreb fra dens kritikere. (Foto: Shutterstock)

Professor ved DTU Space Henrik Svensmarks elskede og forhadte ’solteori’ har været igennem meget, siden den blev fremlagt for første gang i 1996.

Teorien, der peger på en kobling mellem kosmisk stråling, dannelse af skyer, og klimaet på Jorden, har gennem tiden fået drøje hug fra teoriens modstandere.

Blandt andet pillede britiske forskere teorien fra hinanden tilbage i 2008. Deres resultater viste, at der over de seneste 20 år ikke havde været den sammenhæng mellem kosmisk stråling og skyer, som teorien beskriver. 

Henrik Svensmark mente dog ikke, at de engelske forskere havde forstået hans teori korrekt.

En afgørende detalje i modargumentationen mod Henrik Svensmarks teori, omhandler den umulige dannelse af skyer fra små næsten ubetydelige partikler.  

Denne detalje i modargumentationen har Henriks Svensmarks netop modbevist i sit laboratorium på Danmarks Tekniske Universitet.

De nye resultater blev præsenteret for nyligt i det videnskabelige magasin Physics Letters A.

Sådan er solteorien

Inden vi tager fat på detaljerne i det nye studie, er det nok på sin plads lige at forklare, hvad det hele drejer sig om:

I det store hele går solteorien ud på, at variationer i Solens aktivitet medfører variationer i mængden af kosmiske stråler, som påvirker dannelsen af Jordens lavtliggende skyer, der reflekterer varmen fra Solen ud i verdensrummet igen.

Altså: Når solen er ekstra aktiv, bliver der dannet færre skyer på Jorden, hvilket gør, at klimaet bliver varmere.

Du kan læse mere om teorien i artiklerne Klima: Eksperiment i CERN understøtter Svensmarks teorierSvensmark underbygger sin kontroversielle klimateoriDet kosmiske fingeraftryk og Kosmisk stråling sætter gang i skydannelse.

På den måde stiller solteorien spørgsmålstegn ved, om klimaforandringerne hovedsageligt skyldes stigningen i CO2, eller om solens aktivitetscyklus kan have lige så stor indvirkning.

Det er ikke så underligt, at teorien har mødt stor modstand fra mange klimaforskere, men Henrik Svensmark er sikker i sin sag:

»Det bliver mere og mere konsistent, at Solens kosmiske stråler har en indflydelse på klimaet. Over de seneste 100 år har Solen måske været årsag til 50 procent af opvarmningen af klimaet. Solens aktivitet påvirker klimaet, og vores teori giver en mulig forklaring på, hvordan den gør det,« fortæller han.

Fakta

Sky-kondensations-kerner er sammenklumpninger af partikler, primært svovlsyrer, som vandamp kan kondensere på og blive til skyer.

De britiske forskere, der i 2008 efterprøvede Henrik Svensmark teori, kunne dog ikke finde den sammenhæng, som den danske forsker fortæller findes.

»Vi prøvede at bekræfte Svensmarks teori, men det kunne vi ikke. Så vidt vi kan se, har han ingen grund til at betvivle FN´s klimapanel. Klimapanelet har ret, så vi bør fortsætte med at reducere kulstofudledningen,« sagde en af studiets forskere, professor Terry Sloan fra Lancaster University, til BBC.

Stærkt modargument sender teori til tælling

De seneste angreb fra teoriens modstandere har været ved at lægge solteorien i graven.

Flere computermodeller har blandt andet vist, at kosmiske stråler ikke kan få partikler til at klumpe nok sammen til, at de kan blive udgangspunkter for dannelsen af nye skyer.

Årsagen er, at de små partikler, kaldet aerosoler, som ifølge solteorien dannes af kosmisk stråling, vokser for langsomt til, at de kan blive til de såkaldte sky-kondensations-kerner, som skyer dannes ud fra.

Det viste computermodellerne i hvert fald.

Den langsomme vækst gør, at selvom solteorien forudsiger, at kosmiske stråler vil danne ekstra aerosoler i atmosfæren, vil ekstra kosmisk stråling ikke give flere sky-kondensations-kerner og dermed heller ikke flere skyer.

Uden nye skyer er der intet grundlag for, at solteorien kan være korrekt.

Computermodeller tog fejl

Men hvad computermodellerne ikke kunne vise i tal og tabeller, har Henrik Svensmark nu selv bevist i laboratoriet.

Henrik Svensmarks nye forsøg viser nemlig, at kosmiske stråler ikke bare danner flere aerosoler. De kosmiske stråler hjælper også aerosolerne med at udvikle sig til større partikler, som vanddamp kan kondensere på og danne skyer.

Dermed viser forsøget, at kosmisk stråling både danner ekstra aerosoler, ekstra sky-kondensations-kerner og sandsynligvis også flere skyer. Præcis, hvad solteorien forudsiger.

»Modargumentet fra kritikerne har været, at det ikke gav flere sky-kondensations-kerner at få flere aerosoler i atmosfæren. Det har været en stopklods for hele vores teori. Men vores nyeste resultater viser, at den stopklods slet ikke har eksisteret. Selvom forskellige computermodeller viser, at det ikke kan lade sig gøre, at kosmisk stråling kan danne flere sky-kondensationskerner, så gør de det alligevel i laboratoriet. Computermodellerne har altså taget fejl,« fortæller Henrik Svensmark.

Teori bevist i klimakammer  

De teoriunderstøttende forsøg blev lavet i et otte kvadratmeter reaktionskammer, der efterligner de forhold, som findes i den del af atmosfæren, hvor de lavtliggende skyer dannes. Det gælder blandt andet temperatur- og trykforhold.

Her lavede Henrik Svensmark og kollegerne Martin Enghoff og Jens Olaf Pepke Pedersen forsøg med aerosoler i kammeret.

Der er mange brikker, der begynder at falde på plads, og teorien om kosmisk strålings indflydelse på klimaet ser bedre og bedre ud

Henrik Svensmark

I det første forsøg kiggede forskerne på dannelsen af sky-kondensations-kerner i kammeret, når kammeret blev fyldt med aerosoler og de molekyler (hovedsageligt svovlsyre), som aerosolerne skal bruge til at vokse med.

Forsøget viste, at computermodellerne, der modsagde solteorien, til dels havde ret – kosmisk stråling kan meget vel danne flere aerosoler, men selvom der er flere aerosoler til stede i atmosfæren, giver det ikke automatisk flere sky-kondensations-kerner.

»Når der er flere aerosoler, vokser de langsommere, og dermed er der større sandsynlighed for, at de går tabt,« forklarer Henrik Svensmark.

Andet forsøg beviste teori

I det andet forsøg undersøgte Henrik Svensmarks gruppe, hvad der ville ske med aerosolerne, hvis forskerne imiterede Solens kosmiske stråler i klimakammeret.

Derfor ioniserede de gassen i kammeret, hvilket vil sige, at de bragte molekylerne på ionform, og observerede dannelsen af sky-kondensations-kerner.

Forsøget viste, at når klimakammeret var fyldt med ionisereret gas/kosmisk stråling, voksede alle aerosolerne og blev til partikler, som vanddamp kunne kondensere på.

»I det forsøg gav 20 procent ekstra aerosoler i klimakammeret 20 procent ekstra sky-kondensations-kerner. Den ioniserede gas, der efterligner den kosmiske stråling, gør altså, at aerosolerne har nemmere tilgang til det materiale, de skal vokse af. Det er en antydning af, at der foregår en anden proces i atmosfæren, end den som computermodellerne beskriver,« siger Henrik Svensmark.

Teori overlever endnu

De nye resultater er endnu et argument for, at solteorien skal tages med i betragtning, når forskere prøver at forudsige fremtidens klima.

Henrik Svensmark gør i hvert fald sit for at overbevise omverden om sin teoris betydning.

»Først viste vi, at kosmisk stråling kan danne aerosoler. Nu har vi så vist, at kosmisk stråling hjælper aerosolerne med at blive til sky-kondensations-kerner. Måske vil nogle indvende, at man ikke kan sammenligne et forsøg i en kælder under DTU med den faktiske atmosfære, men der er allerede flere observationelle studier, der viser en effekt på skyerne, når den kosmiske stråling ændrer sig.«

»Der er mange brikker, der begynder at falde på plads, og teorien om kosmisk strålings indflydelse på klimaet ser bedre og bedre ud,« fortæller Henrik Svensmark.

Forsker i meteorologi er uenig

Eigil Kaas er professor i meteorologi og klimadynamik ved Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet. Han har tidligere været ude med kritiske kommentarer omkring Henrik Svensmarks vurdering af indflydelsen af kosmisk stråling på klimaet.

Det nye studie får ikke Eigil Kaas til at skifte holdning på det punkt.

Han synes, at studiet er spændende og besvarer et meget stort spørgsmål i forhold til, hvordan aerosoler kan vokse sig store nok til at vanddamp kan kondensere på dem, hvilket er en meget vigtig brik i forhold til at få bevist Henrik Svensmarks teori. Når det så er sagt, så ændrer det nye studie ikke på hans vurdering af kosmisk strålings indflydelse på klimaet.

»Her er jeg uenig med Henrik Svensmark. Hvis kosmisk stråling skulle kunne forklare en stigning i temperaturen over de seneste 50 år, skulle der også have været et fald i kosmisk stråling, og det har vi ikke set. Det kan godt være, at kosmisk stråling har en betydning for klimaet, og at solteorien er korrekt, men indflydelsen er ikke nævneværdig i forhold til indflydelsen fra CO2,« kommenterer Eigil Kaas på det nye studie.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk