Nye observationer: Vega er omgivet af asteroidebælter
Den klare stjerne Vega er omgivet af både et varmt og et koldt asteroidebælte. Det viser nye observationer.

En kunstners forestilling af det ene af de to asteroidebælter omkring Vega. (Illustration: NASA/JPL-Caltech)

En kunstners forestilling af det ene af de to asteroidebælter omkring Vega. (Illustration: NASA/JPL-Caltech)

Vega er den klareste stjerne i stjernebilledet Lyra (Lyren) og den tredjeklareste stjerne, der kan ses på den nordlige stjernehimmel. Vega ligger omkring 25 lysår fra Jorden.

Nu har nye observationer af Vega afsløret, at stjernen efter alt at dømme er omgivet af et varmt asteroidebælte tæt på stjernen og et koldt asteroidebælte længere ude.

De to bælter er adskilt af en åbning, hvor der måske findes en eller flere planeter.

Vega minder om Fomalhaut

Observationerne er lavet med NASA-rumteleskopet Spitzer og det europæiske Herschel-rumteleskop, der begge studerer universet i infrarødt lys (varmestråling).

Med de nyopdagede bælter har Vega vist sig at minde meget om stjernen Fomalhaut, der er den klareste stjerne i stjernebilledet Piscis Austrinus (Sydlige Fisk) og som også ligger ca. 25 lysår fra Jorden.

Fomalhaut har nemlig også et indre, varmt asteroidebælte og et ydre, mere koldt bælte, og her har forskerne allerede fundet en planet - Fomalhaut b - og har set tegn på yderligere en.

(Læs mere om Fomalhaut b i artiklen "Første foto af exoplanet")

Bælterne minder om Solsystemet

Med deres bælter minder både Vega og Fomalhaut b overordnet set om Solsystemet, hvor der også er et indre og et ydre bælte.

Solsystemets indre bælte er asteroidebæltet mellem Mars' og Jupiters baner, mens det ydre bælte er Kuiper-bæltet, der ligger uden for Neptuns bane.

Der er dog meget mere materiale i bælterne omkring Vega og Fomalhaut, både fordi stjernerne er meget yngre end Solen, og fordi de formentlig er blevet dannet af en tungere sky af gas og støv end vores solsystem.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk