Nye billeder: Ukendt objekt i Østersøen er ren X-files
For et år siden blev et fuldstændig rundt, uidentificerbart objekt fundet på bunden af Østersøen. Nu har dykkere endelig fået mulighed for at se genstanden på tæt hold. Men det har ikke gjort dem klogere - tværtimod.

Dykkernes billeder viser, at cirklen i sin helhed består af flere sten, formede som en slags boller eller svampe, som ligger oven på hinanden og udgør en cirkel i sig selv. (Foto: Expressen.se)

Dykkernes billeder viser, at cirklen i sin helhed består af flere sten, formede som en slags boller eller svampe, som ligger oven på hinanden og udgør en cirkel i sig selv. (Foto: Expressen.se)

 

»Vi er på rigtig dybt vand her,« siger Jørgen Dencker. Han er teamleder for Marinarkæologiske Undersøgelser ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde og er netop blevet præsenteret for de første billeder af det, der indtil for nyligt blot var kendt som et stort, rundt objekt på bunden af Østersøen.

Det gigantiske objekt blev fundet af et hold svenske skattejægere for et år siden, og buddene på, hvad det kunne være, har været mange.

Den fuldstændig ovale form samt et 300 meter langt glidespor – som om objektet er gledet hen over havbunden, før det har lagt sig til rette - har fået mange UFO-entusiaster til at gætte på, om  det mon ikke skulle være et forulykket luftskib fra det ydre rum.

Et nyt Stonehenge

Fundet skete tidligt på sommeren sidste år, da holdet af dykkere befandt sig et sted mellem Sverige og Finland, hvor de opdagede noget sært - på bunden af Østersøen lå et massivt objekt, hvis lige ingen før eller siden har set.

Billeder og video optaget med ekkolod viste, at der var tale om et stort og rundt objekt på cirka 60 meter i diameter, som lå på 87 meters dybde.

Dengang kunne dykkerholdet kun gætte på, hvad objektet kunne være. Vraglederen Peter Lindberg havde ikke selv nævnt noget om en eventuel udenjordisk oprindelse, men han udtrykte spekulationer om, at der måske kunne være tale om »et nyt Stonehenge«.

Andre skattejægere gættede på, at objektet kunne være dumpet af tyskerne eller russerne for mange år siden.

Ligner et ildsted af sten

Men nu har et nyt dykkerhold fået syn for sagen - professionelle dykkere og undervandsfotografer har været nede og se objektet på helt tæt hold og har taget video og billeder med hjem til den spændte verdenspresse.

Problemet er, at de ikke er blevet et hak klogere.

Stefan Hogeborn har 20 års erfaring med dykning og var en af dem, der fik lov at medvirke i dykket. Han fortæller, at det første holdet så i vandet, var en stenformation, som så ud til at være lavet af en form for cement.

Da de svømmede videre, så de endnu flere stenformationer:

»Det lignede næsten et perlehalsbånd, eller at nogen havde forsøgt at lave et ildsted ud af store sten på havbunden,« fortalte han efterfølgende til Expressen.se.

De ildstedslignende stenformationer ligger oven på det, der udgør den store cirkel, som ekkoloddene opfangede sidste år. Dykkernes billeder viser, at cirklen i sin helhed består af flere sten, formede som en slags boller eller svampe, som ligger oven på hinanden og udgør en cirkel i sig selv. Objektet er som først antaget 60 meter langt og nøjagtig lige så bredt.

Materialet er muligvis sandsten

Ved næste dyk tog dykkerne et stykke af materialet med sig op til overfladen. Stefan Hogeborn beskriver følelsen af materialet som »forkullet«.

Under det sidste dyk optog dykkerne en video af et aflangt hul, som går ind i den sten, der udgør selve cirklen.

»Jeg har aldrig, aldrig nogensinde set noget lignende,« siger Stefan Hogeborn. En svensk professor har gættet på, at materialet var sandsten, men endnu er der ingen, der ved det.

Fakta

Det ukendte objekt er en såkaldt 'USO' (Unidentified Submerged Object) - eller på dansk: 'uidentificerbart nedsænket objekt'. 'UFO' står til sammenligning for 'Unidentified Flying Object' - eller 'Uidentificerbart Flyvende Objekt'.

Derfor er materialet givet videre til geologisk analyse, så vi alle sammen kan blive klogere på, hvad den underlige genstand på bunden af Østersøen er - eller ikke er.

»Eftersom vi ikke fik nogle svar på de spørgsmål, vi havde stillet, har vi taget det videre til eksperter, som må kigge på de stykker, vi tog med os op,« siger Stefan Hogeborn.

Måske ikke forkullet alligevel

For et år siden forelagde Videnskab.dk mysteriet for en af Danmarks mest vidende mænd angående mærkelige ting i vandet: Marinearkæolog Jørgen Dencker fra Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Dengang holdt han hårdt på, at den ovale form måtte være et biologisk eller geologisk fænomen.

Nu hvor vi har lidt mere, om ikke ret meget, indsigt i Østersøens underlige genstand, har vi ringet til ham igen i håb om, at han kan gøre os klogere.

Jørgen Dencker vil ikke lægge meget i det, når dykkerne siger, at materialet er 'sort og forkullet'. Det er hans erfaring, at man finder mange ting på havbunden, som man i første omgang ud fra farven tror er forkullet, men som slet ikke er det, fortæller han.

Han føler ikke, at han er blevet klogere efter at have set de nye billeder og optagelser af det mystiske objekt, men han medgiver, at han heller aldrig selv har set noget lignende.

Genstanden er ikke menneskeskabt

»Hvis det er rigtig gammelt, kunne det være en fangfold til rensdyr - men det tror jeg ikke helt på, for så ville det være mere ensartet og mere regulært, end det vi ser her,« siger Jørgen Dencker. Dernæst fortæller han, at han faktisk ikke selv rigtig tror på, at genstanden skulle være menneskeskabt.

Han lyder, som om han leder efter ordene, da han fortsætter:

På ét sted af stenformationen ligner det nærmest, at nogen har 'taget en bid' af den, forklarede dykkerne efterfølgende. (Foto: Expressen.se)

»Det kunne jo også være et isaftryk fra sidste istid eller en stensamling, der er bragt dertil af istidens gletchere. Der har ikke altid været vand i området, vandspejlet er steget med cirka 100-120 meter siden dengang. Men det tror jeg alligevel heller ikke på. Der er ikke andet for end at vente på svarene fra de geologiske analyser.«

Materialet kan typebestemmes

Hvis materialet er en form for sandsten, som den svenske professor foreslår, vil geologerne sandsynligvis kunne typebestemme det, fortæller Jørgen Dencker. Og så vil de kunne finde frem til, hvor stenen forekommer naturligt.

»Det kan jo være, at genstanden er blevet dumpet, som det blev foreslået af skattejægerne for et år siden. Men jeg kan slet ikke se, hvorfor man skulle dumpe noget så langt til havs.«

Og så siger Jørgen Dencker noget til journalisten, som han lyder til at fortryde med det samme.

»Der skete faktisk noget lignende først i 90'erne, men... Ej, det skulle jeg ikke have fortalt dig.«

Mysterierne hober sig op

Først i 90'erne fik danske marinearkæologer meldinger om, at der lå flere stencirkler ved det sydfynske område i Danmark i den sydlige del af Lillebælt eller Storebælt. Cirklerne med en diameter på 20-30 meter skulle efter sigende ligge på et par og tyve meters dybde, men ingen har nogensinde undersøgt nærmere, hvad det var.

Og her stopper fortællingen for nu. Jørgen Dencker ved ikke mere, eller vil i hvert fald ikke afsløre det for Videnskab.dk's journalist. Imidlertid er endnu et mysterium føjet til bunken.

Hvad er den mystiske stencirkel på bunden af Østersøen? Hvem har lavet den? Hvornår er den kommet til og hvorfor? Og er det den samme slags cirkler, der ligger på bunden af havet ved Sydfyn?

Spørgsmålene hober sig op, men svar er der ikke mange af. Vi må vente i spænding, til svarene på de geologiske analyser ligger os i hænde.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk