Nye billeder fortæller om Uranus' årstider
I august sidste år havde astronomerne en unik mulighed for at observere Uranus, mens Solen stod over planetens ækvator.

Uranus set 15. august 2005 (til venstre), 8. august 2007 og 9. august 2007 (til højre). (Foto: University of Wisconsin-Madison)

Uranus set 15. august 2005 (til venstre), 8. august 2007 og 9. august 2007 (til højre). (Foto: University of Wisconsin-Madison)

Jævndøgn indtræffer togange om året, når Solen står lige over en planets ækvator. For Jordens vedkommende sker det i marts og september.

For planeten Uranus indtræffer jævndøgn med 42 års mellemrum, da planeten er 84 år om at gennemføre et kredsløb om Solen.

Sidste år i august havde astronomerne for første gang mulighed for at observere jævndøgn på Uranus med store, moderne teleskoper. Disse observationer er vigtige for at lære mere om årstiderne på den fjerne, blålgrønne planet.

Ekstrem planetÅrstider er et resultat af forskelling indstråling af sollys ved forskellige breddegrader på en planet. Jo mere en planets rotationsakse hælder, desto større forskelle er der mellem sommer og vinter.

I denne sammenhæng er Uranus helt ekstrem. Planetens rotationsakse ligger nemlig ned. Set hen over et år på Uranus (84 jordår) får polerne samlet set mere sollys end planetens ækvator.

Variationen i mængden af sollys driver forandringer i vejret. Ved jævndøgn modtager både den nordlige og sydlige halvkugle lige meget sollys, så umiddelbart burde der være en vis symmetri i vejrfænomener på dette tidspunkt. Det har imidlertid vist sig ikke at gælde for Uranus. Observationerne lavet i august sidste år viser, at planetens vejr tilsyneladende halter bagefter sollyset.

Voldsom vind Optagelserne har også gjort det muligt for astronomerne at måle vindhastighederne på planeten over et langt større spænd i breddegrader, end det hidtil har været muligt. Vindhastighederne på Uranus kan nå helt op på ca. 900 km/t.

Med de unikke observationer fra august sidste år har forskerne altså fået et vigtigt datamateriale til at studere de mekanismer, der er på spil i den fjerne planets atmosfære.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker