Ny verdensrekord: 287 arter i samme park
Et varieret landskab i en nationalpark i Peru har gjort parken til et 'biodiversitets-hotspot'. Forskere har nu fundet hele 287 arter i parken, og det gør den officielt til planetens mest mangfoldige område.

Slanger, firben, skildpadder, frøer og salamandere er blandt de 287 arter, som forskere fra UC Berkeley har fundet i Manu Nationalpark i Peru.

Der er helt præcist tale om 155 amfibiearter og 132 reptiler, og det gør nationalparken til det mest mangfoldige område i verden. Parkens klima rangerer fra Amazonas regnskove til tågeskov langs Andesbjergene.

Den tidligere rekord havde Yasuni Nationalpark i Ecuador, hvor der var talt 150 amfibier og 121 reptiler i år 2010.

I deres søgen efter nye arter, har forskerne blandt andet fundet et havfirben i Potamites–slægten og en pygmæ-frø (Noblella pygmaea). Frøen er så lille, at den kan sidde på en fingerspids, og den er en af verdens mindste amfibier, skriver Livescience.

Olie- og gasboringer påvirker området

Forskerne er selv nede på alle fire for at lede efter de forskellige arter og tage prøver fra dem. Når prøverne fra Peru kommer tilbage til universitetet, bliver deres fund blandt andet brugt til at måle kropslængden samt de forskellige kropsdele, for at finde ud af hvilke arter der er nye, og hvilke arter der allerede er kendt. 

Forskerne foretager også DNA-analyser af et lille stykke af dyrenes lever, så de kan se, præcis hvilke arter de har fundet forskellige steder i parken.

Der er dog ydre faktorer, der truer områdets fortsatte mangfoldighed: Den peruvianske regering har givet internationale firmaer tilladelse til at lave olie- og gasboringer, og det påvirker 'biodiversitets-hotspotet'. 

Rudolf von May, postdoc fra UC Berkeleys museum for hvirveldyrszoologi, er en af forskerne i projektet, og han håber at få gjort opmærksom på, hvor vigtigt området er, så mennesker ikke ødelægger livet i parken.

»Vi synes, det er vigtigt at holde status eller registrere de arter, der lever her, for hvis folk ved, hvor mangfoldige disse områder er, vil de høre efter og sige 'Okay, det her er værd at bevare',« siger Rudolf von May i videoen herover, hvor du blandt andet kan se billeder af nogle af arterne.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk