Ny svampeart opdaget i Nordjylland
Danske forskere har opdaget en ny svampeart i den nordjyske natur. Svampen er så lille, at den næsten kun kan ses med lup – men gør man sig den ulejlighed, dukker en smuk organisme frem.

En ukendt svampeart er blevet fundet i Nordjylland. Arten er netop blevet beskrevet af to danske forskere - og har dermed fået navnet Hirticlavula elegans (Foto: Jens H. Petersen)

En ukendt svampeart er blevet fundet i Nordjylland. Arten er netop blevet beskrevet af to danske forskere - og har dermed fået navnet Hirticlavula elegans (Foto: Jens H. Petersen)

Hirticlavula elegans – eller bare hårkølle.

Sådan lyder navnet på en ny svampeart, som netop er blevet beskrevet af danske forskere.

Svampen blev første gang fundet i skovene ved Skindbjerglund sydøst for Aalborg og måler ikke mere end knap en millimeter i højden.

»Den er meget, meget lille – det er derfor den ikke er blevet opdaget før. Men kan godt se den med det blotte øje, hvis man anstrenger sig, men det kræver en lup for at man rigtigt kan se, hvad det er,« fortæller Thomas Læssøe, som er svampeekspert (mykolog) og ekstern lektor ved Københavns Universitet.

Ny svamp er »frygtelig smuk«

Sætter man en lup op foran den nye svampeart, venter der til gengæld et smukt syn, mener Thomas Læssøe.

»Den er frygtelig smuk – det synes vi mykologer i hvert fald. Det er derfor vi har kaldt den elegans i det latinske navn. Det betyder jo elegant,« fortæller Thomas Læssøe, som sammen med to kolleger har beskrevet den nye art i det videnskabelige tidsskrift Karstenia.

Ud over at være blevet fundet i Skindbjerglund er den lille svamp også blevet fundet i Store Vildmose i Vendsyssel. Desuden har Thomas Læssøe for nyligt også fundet nogle eksemplarer nær Tønsberg i Norge.

Sjældent at finde nye arter i Danmark

På Naturhistorisk Museum i Aarhus arbejder forskerne netop med at beskrive arter i den danske natur, og her fortæller konservator Hans Viborg Kristensen, at det er relativt sjældent at finde ukendte arter i Danmark.

»Vi finder ofte arter, som er nye i den danske natur, men det er arter, som er kendt fra andre lande – og som bare ikke er set i Danmark før. Men det er relativt sjældent at finde helt nye arter i Danmark,« fortæller Hans Viborg Kristensen, som er samlingsansvarlig konservator på Naturhistorisk Museum.

Sidste gang der blev fundet en ukendt svampeart i Danmark var formentlig i 2013. Fundet blev gjort i en baggård på Mågevej i Københavns Nordvestkvarter af den danske tusindben-ekspert Henrik Enghoff.

»Det var en ukendt svampeart, som jeg fandt på et tusindben. Svampen vokser på selve tusindbenet – det er en form for parasit,« forklarer Henrik Enghoff, som er professor ved Statens Naturhistoriske Museum under Københavns Universitet.

Han har endnu ikke fået publiceret en beskrivelse af den nye snyltesvamp - og dermed har den stadig ikke fået et navn.

Stor ukendt svamp fundet i 2009

Hirticlavula elegans lever typisk i fugtig løvskov. Billedet er taget af mykolog Jens H. Petersen, som har været med at beskrive arten (Foto: Jens H. Petersen)

Udover de to nye svampearter – som er bittesmå - fandt postdoc Jacob Heilmann-Clausen fra Københavns Universitet også en relativt stor ny svampeart i 2009.

Svampen blev fundet på Eskebjerg Vesterlyng på Vestsjælland og fik navnet ’grådugget tåreblad’ (Hebeloma griseopruinatum).

»Det er en pænt stor paddehat, som tilhører en slægt af paddehatte, der kaldes tåreblad. Grunden til at den ikke var blevet opdaget før, var, at tåreblade er rigtig svære at artsbestemme – de ligner hinanden rigtig meget,« forklarer Thomas Læssøe.

Først efter grundige analyser af den gråduggede tåreblads arvemateriale kunne forskerne i 2012 påvise, at der var tale om en ny art.

Hårkølle fik undersøgt DNA

Ligesom den gråduggede tåreblad har den nyligt beskrevne hårkølle også været igennem grundige DNA-analyser, før forskerne med sikkerhed har kunnet beskrive arten.

Første gang en hårkølle blev fundet, var faktisk helt tilbage i 1995, men først nu har forskerne altså fået beskrevet den lille svamp grundigt nok til at kunne publicere nyheden om den ukendte art.

»Vi havde for lidt DNA-materiale fra de første fund, til at vi turde løbe an på det,« forklarer Thomas Læssøe.

Der kendes omkring 7.000 svampearter i den danske natur. Om den nytilkomne hårkølle hører til de spiselige svampe, kan forskerne ikke svare på.

»Vi ved selvfølgelig ikke, om svampen kan spises, men det bliver alene på grund at størrelsen svært at erkende, om man har den i munden eller ej,« siger Thomas Læssøe.

 

  

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk