Ny stjerne opdaget i Karlsvognen
Selv de nærmeste stjerner kan gemme på overraskelser. Astronomerne har netop fundet ud af, at en af de tydelige stjerner i Karlsvognen kredser om en søsterstjerne.

Ethvert skolebarn ved, at der er syv stjerner i Karlsvognen. Men nu har amerikanske astronomer netop opdaget en ny stjerne i det kendte stjernemønster, der er en del af stjernebilledet Store Bjørn. (Foto: American Museum of Natural History)

Ethvert skolebarn ved, at der er syv stjerner i Karlsvognen. Men nu har amerikanske astronomer netop opdaget en ny stjerne i det kendte stjernemønster, der er en del af stjernebilledet Store Bjørn. (Foto: American Museum of Natural History)

Ethvert skolebarn ved, at der er syv stjerner i Karlsvognen. Men nu har amerikanske astronomer netop opdaget en ny stjerne i det kendte stjernemønster, der er en del af stjernebilledet Store Bjørn.

Det viser sig nemlig, at stjernen Alcor har en makker, der ganske uopfindsomt har fået navnet Alcor B. Der er tale om en rød dværg, der er meget mindre og koldere end hovedstjernen i dobbeltstjernesystemet.

(Foto: American Museum of Natural History)

Alcor B er også langt mindre end vores egen sol - den er cirka en fjerdedel så stor. Og den kan ikke ses med det blotte øje, blandt andet fordi den drukner i lyset fra søsterstjerner.

Stjernelyset blev formørket

Astronomerne blokerede det stærke lys fra Alcor, og så dukkede den nye, svage stjerne op i teleskopet.

»Ingen havde rapporteret om dette himmellegeme før, og det var meget tæt på Alcor, så det gik op for os, at der sandsynligvis var en hidtil ukendt søsterstjerne,« fortæller Neil Zimmerman, der er ved at skrive sin ph.d.-afhandling ved Columbia University i USA.

Fakta

Derefter fulgte astronomerne de to stjerner i 103 dage, indtil de var sikre på, at de rent faktisk kredsede om hinanden i et dobbeltstjernesystem og ikke blot tilfældigvis lå tæt på hinanden set fra Jorden.

Opdagelsen viser, at der kan gemme sig overraskelser i vores galaktiske nabolag. Alcor er nemlig en kendt, lysstærk stjerne, der 'kun' er 80 lysår væk - og alligevel kunne det betale sig at kigge nærmere på den.

Seks stjerner i knækket

Sammen med Mizar udgør Alcor knækket i Karlsvognens vognstang. Faktisk er Mizar - set fra Jorden - så tæt på Alcor, at de to stjernesystemer kan bruges som en synstest. Hvis man kan se to stjerner, der hvor vognstangen knækker, har man ganske gode øjne.

Så når man siger, at der er syv stjerner i Karlsvognen, er det faktisk ikke helt rigtigt - der er otte synlige stjerner.

Men Karlsvognen består i virkeligheden af mange flere stjerner. En meget stor del af alle stjerner findes nemlig i dobbeltstjernesystemer, hvor to stjerner kredser omkring et fælles massemidtpunkt

For at det ikke skal være løgn, er Mizar faktisk intet mindre end en dobbelt dobbeltstjerne. Så når man kigger op på den midterste stjerne i Karlsvognens vognstang, betragter man faktisk seks stjerner i alt.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker