Ny slags kamæleon fundet ved et tilfælde
En britisk forsker var på udkig efter aber i en skov i Tanzania, da han forstyrrede en slange, der var i fuld gang med at æde en hidtil ukendt art kamæleon.

Nogle gange har man lov til at være heldig - også som forsker. Man kan opdage noget helt nyt, selv om det faktisk var noget helt andet, man undersøgte. Der er endda et ord for den slags held: Serendipitet.

Sådan et held havde Andrew Marshall fra York University i England, da han var i Tanzania for at kortlægge bestanden af aber i Magombera-skoven.

Andrew Marshall forstyrrede en liansnog, der var ved at æde en kamæleon. Slangen spyttede resterne af kamæleonen ud, og Andrew Marshall viste billeder af resterne til en lokal krybdyrekspert. Han mente, at der var tale om en hidtil ukendt art.

Nogle kilometer derfra fandt forskerholdet endnu et eksemplar i levende live. Og nu er det ganske vist: Der er tale om en ny art kamæleon, der har fået navnet Kinyongia magomberae, der betyder kamæleonen fra Magombera.

Nye arter kommer hele tiden til

»Det er sjældent, at der bliver opdaget en ny art, så det var rigtig spændende at være med til at identificere og navngive dyret,« fortæller Andrew Marshall i en pressemeddelelse. Den nye kamæleonart er blevet beskrevet i tidsskriftet African Journal of Herpetology.

Med den nye art kommer antallet af kamæleonarter op på 161. I gennemsnit kommer faktisk et par nye arter til hvert år.

»Det er ikke så sjældent, at der bliver opdaget en ny kamæleon. Det sker langt sjældnere, at der bliver fundet et nyt pattedyr eller en ny fugleart,« fortæller Mikkel Stelvig, der er zoolog ved zoologisk have i København, til videnskab.dk.

»Kamæleoner lever en skjult tilværelse og er svære at få øje på. Og ofte er de meget små. Men i dag er vi blevet bedre til at undersøge skovene, så vi finder oftere nye arter af krybdyr og padder,« forklarer Mikkel Stelvig.

Skoven skal beskyttes

De forskellige arter af kamæleoner er ofte tilpassede små, unikke dele af en skov, og hver art holder sig til et meget begrænset område.

»Det levested, som denne art er afhængig af - Magombera-skoven - er i fare. Forhåbentlig vil denne opdagelse forstærke indsatsen for at beskytte dette område og andre som det,« siger Andrew Marshall.

Forskeren håber, at det lykkes at få myndighederne i Tanzania til at give Magombera-skoven status som nationalpark. Både for at beskytte den nyopdagede kamæleon og de aber, der er Andrew Marshalls egentlige interesse.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.