Ny Borrelia-art i danske flåter giver ingen synlige symptomer
En ny Borrelia-bakterie kaldet Borrelia miyamotoi er opdaget i danske flåter. Den inficerer mennesker uden at efterlade det karakteristiske røde udslæt på huden. Til gengæld giver den periodisk feber, og derfor kan læger blive snydt til at tro, at man fejler noget helt andet end borreliose.

Der er nu endnu større grund til at tjekke efter, om man er blevet bidt af flåter efter en tur i skoven. Danske flåter bærer nemlig rundt på en ny Borrelia-bakterie, som giver helt anderledes symptomer, der kan gøre det svært at afgøre, om man er blevet smittet med den farlige sygdom borreliose. (Foto: H. Krisp)

Der er nu endnu større grund til at tjekke efter, om man er blevet bidt af flåter efter en tur i skoven. Danske flåter bærer nemlig rundt på en ny Borrelia-bakterie, som giver helt anderledes symptomer, der kan gøre det svært at afgøre, om man er blevet smittet med den farlige sygdom borreliose. (Foto: H. Krisp)

 

Skovflåten er et af de mest frygtede dyr i Danmark.

Nogle af de små blodsugende mider bærer nemlig rundt på bakterien Borrelia, og hvis man bliver bidt af dem, risikerer man at blive smittet med sygdommen borreliose, der i værste fald kan give hjernebetændelse og lammelser.

Heldigvis efterlader Borrelia-bakterier i mange tilfælde et afslørende rødt udslæt, der vokser sig større end en tokrone, så infektionen kan blive opdaget hurtigt og behandlet effektivt med antibiotika.

Men nu har forskere i Danmark fundet en ny Borrelia-art kaldet Borrelia miyamotoi, der giver nogle helt andre symptomer, og det gør det sværere for lægen at lure, at patienten er smittet med borreliose.

Borreliose uden rødt udslæt

»Miyamotoi tænder ikke de advarselslamper, som Borrelia normalt skal tænde,« siger René Bødker, der er epidemolog ved DTU Veterinærinstituttet, og som er en del af det internationale forskerhold bag opdagelsen.

Den nye art forårsager i første omgang muskelsmerter og det, der på engelsk kaldes relapsing fever. Det er en flere dage lang feber, der forsvinder, men omkring 10 dage senere vender feberen tilbage. Det er unormalt for andre danske Borrelia-arter.

»Det er ret sjældent, at man får et hududslæt, når man bliver inficeret med Borrelia miyamotoi. Når man oven i købet siger, at man har feber, som kommer igen og igen, så tror jeg ikke, at der er ret mange praktiserende læger, der vil tænke 'av, det er nok en Borrelia-infektion'. Så der er risiko for, at sådan en infektion overses hos lægen,« siger René Bødker.

Smittede risikerer at blive behandlet for sent

I de fleste tilfælde skaber Borrelia-infektioner et rødt udslæt på huden omkring det sted, hvor flåten bed sig fast. Men det sker ikke med Borrelia miyamotoi. (Foto: CDC/James Gathany)

De anderledes symptomer gør Borrelia miyamotoi særligt problematisk, for ligesom de øvrige Borrelia-bakterier kan den give borreliose med alvorlige konsekvenser til følge, hvis sygdommen ikke opdages og behandles i tide.

»Man kan blive pænt syg af den. Russerne har en lang række humane tilfælde, som de nu tilskriver denne infektion. Man risikerer, at den går i hjernen på et tidspunkt, og at man får neuroborreliose ud af det,« siger René Bødker.

Sigurdur Skarphédinsson, der til daglig arbejder med Borrelia-infektioner som overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital, er enig i, at den nye Borrelia-art risikerer at blive overset af praktiserende læger.

»Det tager altid en vis tid, før folk bliver opmærksomme på, at en ny infektion findes i et område. Det er jo ikke sådan, at alle læger interesserer sig voldsomt for Borrelia, så derfor vil der selvfølgelig være en periode, hvor der er øget risiko for, at sådan en infektion bliver overset,« siger Sigurdur Skarphédinsson, der ikke har været involveret i fundet af den nye art.

Danskere er »uden tvivl« blevet smittet

Der er dog endnu ikke bekræftede tilfælde af, at danskere er blevet smittet af Borrelia miyamotoi. Men det er »uden tvivl« også sket herhjemme, mener Sigurdur Skarphédinsson.

»Når du har infektionen i flåter, og vi ved, at infektionen kan inficere mennesker ud fra de undersøgelser, man har lavet i Rusland, så vil der helt sikkert være nogle, som har haft den her infektion,« siger Sigurdur Skarphédinsson.

Han tilføjer, at den almindelige behandling for Borrelia også virker på den nyopdagede art. Men det kræver altså, at lægerne er opmærksomme på den tilbagevendende feber og spørger ind til, om patienten kan have været udsat for flåtbid.

Sigurdur Skarphédinsson savner mere viden om, hvor udbredt Borrelia miyamotoi er i Danmark.

DTU Veterinærinstituttet har DNA-testet flåter fra 24 forskellige skovområder i Danmark. I hvert skovområde opsamlede de grupper af 15 flåter, og kortet her viser, hvor mange af flåterne i hver gruppe der bærer på bakterien Borrelia miyamotoi. (Illustration: DTU Veterinærinstituttet)

»Indtil videre er René Bødkers undersøgelse den eneste dokumentation for, at vi har den. Jeg er ikke i tvivl om, at den findes hist og pist i Danmark, for alle de steder, hvor man har kigget efter den uden for Danmark, har den været der. Men hvor almindelig den er, det ved vi faktisk ikke endnu,« siger overlægen.

Borrelia miyamotoi findes over hele landet

Opdagelsen blev gjort i forbindelse med en afprøvning af en ny metode til at screene skovflåter for infektionssygdomme. Metoden og den nye opdagelse blev publiceret i tidsskriftet Frontiers in Cellular and Infection Microbiology i juli 2014.

Da forskerne DNA-testede flåterne, viste det sig, at der i flåterne gemte sig to Borrelia-arter, som aldrig før er fundet i Danmark.

  1. Den ene nyopdagede art hedder Borrelia spielmanii og er en mere almindelig Borrelia-bakterie. Den fandtes i hver tredje af de opsamlede flåt-grupper.
     
  2. Den anden nyopdagede art er den omtalte Borrelia miyamotoi, der genetisk minder mere om tropiske Borrelia-arter end de andre Borrelia-bakterier i Danmark. Den fandtes i otte procent af grupperne.

Efter det første fund af Borrelia miyamotoi, der blev gjort i Gribskov og Vestskoven, har DTU Veterinærinstituttet i samarbejde med Fødevarestyrelsen samlet flåter i en række andre skove og enge. I alt har de screenet 24 lokaliteter i Danmark for Borrelia-bakterier. I hver skov samlede de grupper af 15 flåter op 15 forskellige steder i skoven – altså i alt 225 flåter i hvert skovområde.

De fandt Borrelia miyamotoi i skovområder i samtlige danske regioner. I kortet midt i artiklen kan du se, hvor udbredt arten var i hvert af de 24 undersøgte skovområder.

»Borrelia miyamotoi er en ny art, der dukker op overalt i Europa. Svenskerne har fundet den, og nu har vi også opdaget den i Danmark. Den er relativt almindelig,« siger René Bødker.

Opdatering 30. juli: Artiklens sidste afsnit er rettet for at præcisere, at forskerne har samlet flåter og fundet Borrelia miyamotoi i to omgange. Desuden fremgik det tidligere, at forskerne har samlet flåter i 25 skovområder - det korrekte tal er 24.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk