Nuttet lille bjergmus vinder fotokonkurrence
For anden gang kårer tidsskriftet BMC Ecology de bedste billeder, der indkapsler det tætte forhold mellem dyr og planter. I år gik prisen til en virkelig sød mus.

Det kan være svært at forstå, hvordan naturens enorme økosystem egentlig fungerer, hvordan dyr og planter lever i største samhørighed, og hvordan de forskellige naturmiljøer påvirker dyrenes liv.

Derfor nærstuderer alverdens økologer forholdet mellem dyr, planter og miljøet på daglig basis. De heldige når endda at forevige naturens specielle øjeblikke på deres kamera.

Det har tidsskriftet BMC Ecology tænkt sig at hylde. Derfor har de for andet år i træk afholdt fotokonkurrencen ’Ecology Image Competition’, hvor internationale økologiforskere har haft mulighed for at indsende deres bedste billeder til bedømmelse. I år har juryen modtaget over 300 billeder.

Du kan se de søde vinderbilleder i galleriet øverst i denne artikel. 

Lille bjermus løb med sejren

Det var den tyske økolog Petra Wester fra Heinrich Heine University Düsseldorf, der kunne glæde sig over at have vundet årets fotokonkurrence.

Hendes billede dokumenterede for første gang den sydafrikanske 'Namaqua' bjergmus (Aethomys namaquensis) i færd med at bestøve en ’Pagode’, der tilhører liljefamilien (Whiteheadia bifolia).

Andenpladsen gik til den portugiske økolog Letzia Campioni fra ISPA, der fangede de fine øjeblik mellem en sort-brynet albatros (Thelassarche melanophrys) og dens unge på Falklands øerne. 

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.