Naturens ABC: Se de smukke bogstaver af røg, støv og skyer
Da den NASA-ansatte Adam Voiland i 2012 gennemgik en række satellitbilleder, kom der pludselig et kæmpemæssigt 'V' til syne, som stod malet i røgen fra en skovbrand. Siden har han haft det som sin mission at finde samtlige bogstaver fra det engelske alfabet. Se billederne i galleriet her.

Indimellem kan man lære noget af at træde et skridt tilbage og zoome lidt ud. En ny billedserie fra NASA viser, at man også kan lære meget af at træde mange skridt tilbage og zoome meget ud.

NASAs videnskabsjournalist Adam Voiland, som beskæftiger sig med at observere Jorden fra rummet, har netop færdiggjort en fascinerende billedserie bestående af 26 billeder med bogstaver.

Bogstaverne er formet af ingen ringere end naturen selv, og tilsammen udgør de det engelske alfabet set fra rummet. Det skriver NASA Earth Observatory.

Mønstre formet af skyer og røg

Adam Voiland fik ideen til at samle den originale billedserie, da han i 2012 på et satellitbillede spottede et kæmpemæssigt V formet af røgen fra en skovbrand i Canada.

Siden har han været på en ihærdig mission, hvor NASAs satellitbilleder og astronauters fotograferinger er blevet gennemset. Der har lynhurtigt tegnet sig et billede af naturens unikke evne til selv at kreere besværlige former af blandt andet skyer og støv.

»Med hjælp fra læsere og kolleger begyndte jeg at indsamle billeder af flygtige strukturer formet af skyer, planktonopblomstringer og støvskyer, der dannede figurer, som mindede om bogstaverne,« skriver Adam Voiland på earthobservatory.nasa.gov.

Det var dog ikke alle bogstaver, der var lige nemme at spotte.

»Nogle bogstaver, som O og C, var nemme at finde. Andre, A, B og R, var utroligt besværlige at finde,« fortæller Adam Voiland.

Inspireret til at samle naturens ABC

Inden Voiland skulle præsentere den komplette serie af billedbogstaver, brugte han sin søn som testpublikum.

Her blev han inspireret til at blande det sjove med det lærerige og med sønnens hjælp fik hvert bogstav tilknyttet forskellige naturord. Eksempelvis blev der til bogstavet A knyttet ord som: Antarktis, Arktis, algeopblomstring og så videre.

Du kan se Voilands natur-ABC på earthobservatory.nasa.gov.

Eftersom ordene er på engelsk, er det desværre ikke alle, der kan oversættes til dansk med samme begyndelsesbogstav og stadig give mening. Heldigvis står det ikke til hinter for, at du stadig kan nyde de smukke billeder i galleriet ovenfor.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.