NASA forlænger rummissioner
NASA har besluttet at forlænge ni rummissioner - herunder planetjægeren Kepler samt det amerikanske engagement i den europæiske Planck-mission.

De tre rummissioner (fra venstre mod højre): Spitzer, Planck og Kepler. (Illustration: NASA/JPL-Caltech)

NASA har netop besluttet at forlænge finansieringen af ni igangværende missioner. Forlængelsen sker efter en netop afsluttet gennemgang af astrofysiske rummissioner.

Den ene mission er NASA-satellitten Kepler, der siden 2009 har været på jagt efter planeter i kredsløb om andre stjerner end Solen - såkaldte exoplaneter.

Kepler har allerede fundet masser af interessante kandidater og forskerne håber, at satellitten måske kan afsløre en planet, der ligner vores egen så meget, at vi kan kalde den Jordens tvilling.

Med en forlængelse, der i første omgang går frem til og med september 2016, har Kepler fået yderligere fire år til at finde potentielt beboelige planeter i Mælkevejen.

Planck-missionen forlænget med et år

NASA har også besluttet at forlænge det amerikanske engagement i den europæiske Planck-mission - i første omgang med et år.

Planck-satellitten har i perioden fra august 2009 til januar i år lavet de hidtil mest detaljerede og følsomme observationer af eftergløden fra universets fødsel - det såkaldte big bang.

Danmark har en stor aktie i denne umådeligt spændende mission, da et dansk konsortium ledet af forskere ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU Space) har leveret Planck-satellittens teleskop.

Selvom Planck har opbrugt sit kølemiddel, laver satellitten stadig målinger, der kan bruges til at udnytte de ekstremt værdifulde observationer.

Hubble og Spitzer også forlænget

De øvrige syv missioner, hvor NASA i større eller mindre grad har forlænget engagementet, er det infrarøde rumobservatorium Spitzer, Rumteleskopet Hubble, gammastråleobservatorierne Swift og Fermi og røntgensatellitten Chandra.

Derudover er den amerikanske deltagelse i røntgenobservatorierne Suzaku (Japan) og XMM-Newton (Europa) også blevet forlænget.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud